Malmö stad betalade Arabiska bokmässan – som presenterade antisemitiskt material

Malmö stad betalade Arabiska bokmässan – som presenterade antisemitiskt material

Malmö stad har redan betalat 150.000 kronor i projektstöd till Arabiska bokmässan. Men besökare på bokmässans webb har erbjudits att köpa antisemitisk litteratur, så Malmö avbryter samarbetet. KvP/Expressen rapporterar.

Annons

”Det är helt oacceptabelt det här och vi är oerhört besvikna.” Det säger kulturdirektör Pernilla Conde Hellman.

Skälet till att Malmö stad bryter samarbetet är boken ”The synagogue of Satan”. Enligt Pernilla Conde Hellman är det ”ganska lätt att se att det är grov antisemitisk litteratur och förlaget är tydligen också känt för det”.

”Vi har fått indikationer från judiska församlingen, de har upplyst oss om det här och det är vi tacksamma för.” Det säger Conde Hellman. Nu har samarbetet med Arabiska bokmässan brutits.

Esaat Estabrak är samordnare för bokmässan. Hon säger, att hon inte vet vad det är för antisemitiskt material som har fått Malmö stad att avbryta samarbetet. ”Det här är ingenting vi har fått någon information om förrän nu. Vi försöker kontakta Malmö stad nu för att lösa det här problemet.”

Enligt kulturdirektör Pernilla Conde Hellman kontaktade man representanter för Arabiska bokmässan under tisdagskvällen. Därefter togs länken bort.

”Vi ställer in planerade samarrangemang med Arabiska bokmässan och hoppas att andra bidragsgivare såsom Statens Kulturråd gör detsamma.” Det säger Pernilla Conde Hellman.

Den Arabiska bokmässan har tidigare år genomförts av en annan arrangör – enligt uppgift utan stöd från Malmö stad. Årets stöd har beviljats med särskilda villkor och skulle följas upp efter genomfört evenemang.

Annons

Nu undersöker Malmö, om man kan kräva tillbaka de 150.000 kronorna som redan har betalats ut.

Stöd från Malmö bygger på en ”ömsesidig tillit”. ”Tar man emot stöd från Malmö stad måste man skriva under på den värdegrund och de villkor som finns för att ta emot pengarna.” Det säger Conde Hellman.

En översyn pågår, där Malmö stad kommer att ”förtydliga värdegrunden i kriterierna ännu mer”, sägs det.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!