Svenska kyrkan tar fram ny psalmbok – den från 1986 anses förlegad

Svenska kyrkan tar fram ny psalmbok – den från 1986 anses förlegad

Nu skall Svenska kyrkan återigen byta ut psalmboken. Den från 1986 anses förlegad. För två år sedan beslöt Kyrkomötet att börja arbeta med en nya. Nya psalmer skall in och gamla lär försvinna. Vem som helst skall kunna skicka in sin egen psalm.

Annons

Förutom den halvofficiella Uppsalapsalmboken från 1645 har Sverige haft fyra officiella psalmböcker. Den första kom 1695, den senaste kom alltså 1986 och tog runt 20 år att ta fram. Det skriver SVT.

Kyrkomusikern Henrik Tobin är koordinator och musikaliskt sakkunnig för den förstudie som skall ligga till grund för projektet: ”Det finns en väldig förväntan på psalmerna. Dels att de mer traditionella ska finnas kvar. Samtidigt finns ett enormt tryck när det gäller nya psalmer, ett väldigt inflöde. Det är uppenbart att det behövs en inventering.”

Det blir en känslig frågan om vilka gamla psalmer som skall strykas och vilka nya som skall plockas in. ”Av praktiska skäl tror jag inte att boken kan bli så mycket större…det går inte att sätta in 150 nya psalmer i den nuvarande psalmboken. Då måste något annat stryka på foten.” Det säger Henrik Tobin.

För att samla in nya psalmer tänker sig Henrik Tobin en öppen brevlåda på nätet: ”Vi ser framför oss att vem som helst skall kunna skicka in sin egen psalm i en digital insamling.”

”Det är ganska vanligt att man efterfrågar fler vigselpsalmer och fler psalmer till begravning. Sedan finns det utmaningar i tiden: hur hanterar man ångest inför en pandemi? Där vet vi att det finns en efterfrågan.” Det menar han.

En annan fråga är om en ny psalmbok verkligen kommer att bli en fysisk bok. ”Samfunden gör olika, vissa vill ha boken och andra sjunger bara från digitala skärmar. Men jag skulle tippa att Svenska Kyrkan kommer att ge ut en fysisk bok.” Det tror Tobin.

Christopher Jarnvall

Annons
Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!