Videohat mot halshuggne läraren – en av Paris’ största moskéer stängd

Videohat mot halshuggne läraren – en av Paris’ största moskéer stängd

En av Paris stora moskéer, den i förorten Pantin, har nu stängts på order av franska inrikesministern. Moskén har delat en video som hetsade fram mordet på läraren Samuel Paty, efter det att han i utbildningssyfte hade visat Mohammed-karikatyrer. Det skriver SVT med flera franska media som källor.

Annons

”Vi vill skicka ett meddelande till de islamistiska miljöerna i Frankrike.” Det menar Frankrikes inrikesminister Gérard Darmanin. Läraren Samuel Paty blev mördad och halshuggen – och president Emmanuel Macron sade efter mordet, att islamisterna inte skall kunna sova lugnt i Frankrike längre.

Snabbt såg vi konsekvenserna av den utstakade politiken. Bland annat stängs alltså en av Paris’ stora moskéer, som har bidragit till att sprida hatet mot det västerländska samhället. I detta fall handlar det om en video med hätskt språk där läraren kallas för ”gangster”. Filmen lades ursprungligen ut av en förälder med barn i den skola, där den mördade läraren undervisade.

I videon avslöjas lärarens adress för att man skall kunna uppsöka honom. Dessutom, har det visat sig, innehåller den falsk information om vad läraren har gjort och inte gjort. Föräldern bakom videon var en av dem som greps strax efter dådet.

Regeringen avser också att förbjuda två muslimska organisationer. En av dem är kollektivet mot islamofobi i Frankrike (CCIF). Den sysslar med kartläggning av islamfientliga beteenden i landet, exempelvis attacker mot kvinnor som bär slöja.

Organisationens motståndare har länge hävdat att CCIF är en paraplyorganisation för islamistiska intressen och att de inte försvarar alla muslimer. Muslimska kvinnor, som attackeras för att de inte bär slöja eller för att de kritiserar inslag i islam, försvaras exempelvis inte.

Lagrådet i Frankrike avgör om förbuden är förenliga med fransk lagstiftning. Utöver detta har franska civilministern träffat ansvariga för sociala plattformar för att undersöka hur de skulle kunna bidra till att stoppa skadlig spridning av idéer som strider mot republikens grundläggande värderingar.

Beslutet från regeringen om utvisning av runt 250 personer med kopplingar till radikala islamistiska miljöer har varit fattat redan före mordet på läraren Samuel Paty.

Annons

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!