Alla ”välintegrerade” muslimer verkar ha en mörk sida…

Alla ”välintegrerade” muslimer verkar ha en mörk sida…

Rick Svartmyr är samhällsdebattör med en bakgrund i svenskt och internationellt näringsliv. Han medarbetar i NB Nyhetsbyrån då och då – med en krönika eller två:

Annons

När olika avigsidor av islam är på tapeten (antisemitism, kvinnosyn, hyllande av våldshandlingar, islamism o s v) möts man ofta av argumentet att den som ertappats inte är representativ för muslimer och islam. De flesta är moderata och väl integrerade i det svenska samhället.

En av dem som exemplifierade de moderata och välintegrerade muslimerna i Sverige så sent som för några dagar sedan var Malmö-imamen Barakat.

Han har mottagit Malmös pris för mänskliga rättigheter och hyllats av stadens ”starka kvinna” Karin Stjernfeldt Jammeh (s). Dagens Nyheters stjärnreporter Orrenius har skrivit vördnadsfulla lovtal till hans ära.

Men så avslöjade Nyheter Idag att Barakat skrivit hatfyllda och uppviglande FB-inlägg mot Frankrike där han kallar landet skurkstat som suger ut blod från de svaga och bl.a skriver ”En vacker dag kommer de som har varit utsatta för Frankrikes ondska och orätt att utkräva sin rätt”.

Bra en dryg vecka senare halshöggs den franske läraren Samuel Paty. Igår följdes det dådet upp med nya bestialiska terrordåd i Nice.

Vidrig islamistpropaganda, på annat sätt kan jag inte tolka Barakats hatinlägg, och allt finansierat med frikostiga bidrag från både stat och kommun.

Han duperade helt enkelt sossarna i Malmö och Dagens Nyheter med sin välintegrerade fasad. En ulv i fårakläder spelade upp en charad för att få en respektabel täckmantel och rundhänta bidrag för att sprida sitt hat.

Annons

Hur många av Barakats typ finns det i Sverige? Ingen vet. Både sossarna och Dagens Nyheter tillhör ju dem som brukar gasta högst om hur lite Barakats typ av åsikter har med islam att göra och de har ju tydligtvis noll koll.

Och Barakat är ju tyvärr inte det enda exemplet på en välintegrerad muslim som nått en framskjuten ställning i det svenska samhället som visar sig ha inkompatibla åsikter med det svenska samhället.

Mehmet Kaplan fick avgå som miljöpartistisk minister efter att ha jämfört Israel med Nazi-Tyskland och svenska frivilliga under finska vinterkriget med jihadister.

Yasri Khan försvann från Miljöpartiet efter att ha vägrat skaka hand med kvinnor.

Abdirizak Waberi fick inte förnyat förtroende av moderaterna att stå på valbar plats inför valet 2014 efter uttalanden om att en man kan få ha fyra fruar och att han kan få slå sin fru om hon är otrogen.

Ebtisam Albebe uteslöts ur Centerpartiet efter att som nämndeman hävdat att en man hade rätt att slå en kvinna eftersom han kom från en god familj.

Omar Mustafa fick lämna Socialdemokraterna efter en omfattande diskussion kring hans antisemitiska åsikter och hans ordförandeskap för Islamiska förbundets vars kvinnosyn ifrågasatts.

Rektor Hamid avslöjades med att under pseudonym ha skrivit omväxlande grovt homofoba, misogyna och antisemitiska inlägg på sociala medier o s v…

Det är ju dels för många exempel för att direkt kunna avfärdas som tillfälligheter och dels är det ju inte vilka personer som helst utan människor som hade uppnått status- och prestigefyllda positioner i det svenska samhället och borde tjänat som goda exempel och förebilder.

Ministrar, riksdagsmän, nämndemän, mottagare av tunga priser för sin samhällsgärning et cetera. Om det ser ut så här bland de förment välintegrerade – hur ser det då ut bland alla de mindre integrerade?

Långt ifrån alla muslimer i Sverige har såklart hamnat i sådant här blåsväder men mängden tunga fall gör att problemet i alla fall bör diskuteras istället för att sopas under mattan med samma gamla trötta och mekaniska beskyllningar om islamofobi så fort någon tar upp problemet.

Det handlar inte alls om islamofobi utan om välgrundande farhågor om islams kompabilitet med ett sekulärt västerländskt samhälle som triggats av en allt längre fall exempel som pekar på motsatsen.

Och kompabilitet måste man kunna diskutera utan att bli beskylld för fobi. Jag är varken bensinofob eller dieselofob, det är två var för sig utmärkta drivmedel för bilar. Men prova att hälla bensin i din dieselbil eller vice versa och du kommer att få problem p g a bristande kompabilitet lik förbannat.

Vi får innerligt hoppas och tro att kompabiliteten är bättre än så i det här fallet men för varje fall som de ovanstående växer ju tvivlet.

Och tvivel undanröjer man inte med att sopa obekväma frågor under mattan utan genom att ge trovärdiga svar på dem och presentera likaledes trovärdiga lösningar.

Det verkar Macron ha förstått medan Stefan Löfven inte har förstått någonting. Macron säger att Frankrike är en sekulär stat med yttrandefrihet och Stefan Löfven säger att han aldrig tänker kritisera islam. Macron står upp och Löfven underkastar sig.

Rick Svartmyr

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!