Centerpartist om halshuggningen av Samuel Paty: “medveten provokation”

Centerpartist om halshuggningen av Samuel Paty: “medveten provokation”

BILD: Kahin Ahmed FOTO: Faksimil Facebook

Annons

Centerpartisten, tidigare moderatpolitikern Kahin Ahmed anser att den halshuggna läraren Samuel Paty agerat oansvarigt när han visade karikatyrer av profeten Muhammed under en historielektion. ”Han har medvetet provocerat sina elever” skriver Kahin Ahmed till Nyhetsbyrån i ett meddelande på Facebook.

Rinkebypolitikern Kahin Ahmed är livlig i den offentliga debatten och gjorde sig känd i media 2017 när han i en debattartikel skrev att ”Jimmie Åkesson inte är välkommen i våra förorter” i samband med Järvaveckan. Centerprofilen kom till Sverige från Somalia 1992 och har framförallt profilerat sig i frågor gällande antirasim och demokratifrågor. På sin Facebookvägg har han nyligen delat en artikel av det islamistiska partiet Nyans. Senast i augusti skrev han artiklar i ETC och Aftonbladet där han betecknar sig som centerpartist.

När Nyhetsbyrån kontaktar Kahin Ahmed via Facebook och frågar om karikatyrer i utbildande syfte är att kränka mänskliga rättigheter svarar han att han kämpar för mänskliga rättigheter men att ”det inte är utbildning att kränka andras trosbekännelse utan att det är oansvarig och medveten provokation”.

BILD: Skärmdump från Facebook messenger

Kahin Ahmed förklarar vidare att yttrandefrihet ska råda men att det är viktigt att man inte kränker andras frihet och visar respekt.

Den 16 oktober mördades Samuel Paty, en 47-årig fransk historielärare av en 18-årig islamistisk terrorist. Samuel Paty ska ha uppmanat sina elever att lämna klassrummet om de känt sig kränkta av Muhammedkarikatyrerna. Kort därefter ska förövaren ha bett elever att peka ut bild på läraren som visat karikatyrerna, för att senare åka och halshugga honom. 

Isabelle Eriksson

[email protected]

Annons
Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!