Samlingsartikel: Sveriges avtryck i världen är inte särskilt blygsam

Samlingsartikel: Sveriges avtryck i världen är inte särskilt blygsam

Sveriges avtryck i världen är inte direkt blygsam och här följer en samlingsartikel som påvisar just det om Sveriges relation till omvärlden.

Annons

Med omfattande affärer, har lilla Sverige kommit att bli en absolut maktfaktor i form av korrupta världsomspännande företag som avlyssnar andra länders befolkning, gör storaffärer med nazi-Tyskland, infiltrerar Hollywood med kommunism, tillåter utländsk underrättelsetjänst avlyssna hundratals länder, svenska banker tvättar enorma summor pengar, döljer dokument om Estonia-katastrofen och gör storaffärer med diktaturer (Kina).

Personligt porträtt av Sveriges främsta finansman, Ivar Kreuger

I slutet av 1920-talet kontrollerade Kreuger merparten av världens hela tändsticksproduktion och en rad stora svenska industrikoncerner. Koncernens omfattande utlåning till stater under 1920-talet bidrog starkt till att kapital från främst USA finansierade en stor del av uppbyggnaden av Europa efter första världskriget.

Historiebeskrivningen av ASEA AB, som idag heter ABB
1942 levererade Asea världens dittills största transformator till Stockholms Elverk, en anläggning på 120 MVA, 220 kV.

Sveriges relation till Nazityskland – offrens tillgångar hamnade i Sverige?
Utrikesdepartementet lät tillkalla en kommission med uppgift att skapa största möjliga klarhet i vad som kan ha hänt i Sverige när det gäller egendom av judiskt ursprung som förts hit i samband med judeförföljelserna före och under andra världskriget

Svensken som infiltrerade Hollywood – Kommunisten Oliver Carlson
Oliver Carlson (1899–1991) grundade Young Communist League of America och andra kommunistiska organisationer och specialiserade sig på kommunistisk infiltration av Hollywood.

Svenskkopplat krypteringsföretag lät CIA spionera på över hundra länder
Ett svenskkopplat krypteringsföretag har under mer än 50 år förmedlat underrättelseinformation från minst 120 länder till CIA. Operationen har kallats en av kalla krigets bäst bevarade hemligheter.

NATO-kontrollerade motståndsrörelsen Stay-behind styrde svenska armén
Den starka antikommunismen i USA bidrog till att skapa hemliga arméer som byggdes upp av Nato i olika europeiska länder, så även i Sverige.

Skandiahuset: Nato, svensk underrättelsetjänst och underjordiska gångar
Efter andra världskriget blev Skandiahuset mötesplats för Sveriges motståndsrörelse som byggdes upp under kalla kriget i händelse av en ockupation.

Estonia: ”Detta kan vara den största svenska skandalen i modern tid”
Ledaren för den svenska stiftelsen Estoniaoffren och anhöriga säger att ”detta kan vara den största svenska skandalen i modern tid”.

Två svenska företag har möjliggjort avlyssning av befolkningen i Georgien
Avlyssning av Georgiens befolkning är möjligt genom två svenska företag, Telia Sonera och Ericsson.

Annons

Ericsson krävs på en miljard dollar i böter
Ericsson har erkänt årslånga intensiva kampanjer av korruption i fem länder för att förstärka greppet om telekommunikationsmarknaden.

Sveriges affärsrelationer med Kina är mycket omfattande 
Sveriges affärsrelationer och varuexport till Kina stiger årligen stadigt och uppgår nu till drygt 70 miljarder kronor, och det är bara vad som går över gränsen. Sex av Wallenberggruppens största industriföretag hade intäkter i Kina på över 130 miljarder kronor 2018.

Uppdrag granskning misstänker penningtvätt i SEB och fortsätter sin granskning av Swedbank
Uppdrag Granskning rapporterar om misstänkt penningtvätt i Baltikum och har uppgett att de har material som inkluderar SEB.

Andreas Swedberg

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!