Donald Trump har levererat resultat för världen

Donald Trump har levererat resultat för världen

Donald Trump är långt ifrån perfekt, men han är ett bättre val än Joe Biden. Han uttrycker sig ogenomtänkt ibland, men Trump har levererat bra resultat för ekonomin, världsfreden och tagit hem stora segrar för amerikansk kultur, skriver den konservativa opinionsbildaren Emmie Mikaelsson som nyss medverkade i SVT-dokumentärenjag hade röstat Trump”.  

Annons

Donald Trumps ekonomiska politik, innan corona bröt ut, bidrog till den största ekonomiska tillväxten och den lägsta arbetslösheten som USA har erfarit på 50 år. Detta kan delvis förklaras av hans skattesänkningar och avregleringar.

Donald Trump förhandlade fram det första och viktigaste fredsavtalet i Mellanöstern sedan 1994. Abraham-avtalet är inte bara en pappersbit. Den ställer tydliga krav på både Israel och Palestina som kan ge goda ekonomiska och politiska förutsättningar för parterna att få en mer fredlig relation. Han är även den första presidenten på länge som inte har startat några nya krig

Donald Trump är på rätt sida av kulturkriget. Han har stått emot skadlig identitetspolitik som ställer grupper mot varandra. Han har förbjudit amerikanska staten från att samarbeta med entiteter som främjar hatiska och diskriminerande köns- och rasideologier. 

Med det sagt är Donald Trump inte perfekt, och jag försvarar inte allt han har sagt eller gjort. Hans sjukvårdsprogram är otydligt utformat. Hans klimatpolitik är bakåtsträvande, men vi ser att privata sektorn i USA tar sitt ansvar, alldeles oavsett hans politik. USA var ledande i världen förra året i minskade koldioxidutsläpp, enligt International Energy Agency

Han har även en tendens att twittra innan han tänker. Han spelade ner corona-hotet, men visade samtidigt handlingskraft när det visade sig vara på allvar, då han i ett tidigt skede förbjöd resor in från Kina. Detta gjorde han trots kritik från demokraterna och Anthony Fauci. 

Ingen västerländsk regering har varit ett föredöme med sin corona-hantering. Detta var en ny sorts kris för oss och alla var mer eller mindre tagna på sängen, inklusive Donald Trump. Sedan är det förenklat att titta på dödssiffror och konstatera att enskilda ledare har misslyckats. I USA har delstaterna ansvaret för sina egna corona- strategier. Sedan beror skillnader i dödssiffror mellan länder på andra variabler som befolkningstäthet, civila försvarets kapacitet, ohälsan hos befolkningen med mera.

Med det sagt finns det säkert republikanska kandidater som hade varit mer statsmannamässiga än Trump, men han är klart bättre än Joe Biden. Vi har sett banbrytande förändringar med Donald Trump. Med Joe Biden som president blir det samma gamla rutin för amerikansk politik. Det blir även ett tydligt främjande av radikal identitetspolitik som främjar hat mellan grupper. Joe Biden är inte mer än en standard etablissemangspolitiker. Biden kommer enbart skapa polarisering och splittring om han blir president, vilket jag ser inte är positivt för USAs framtid.  

Annons

Emmie Mikaelsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!