Nu är kampen igång – den lär sluta först i högsta domstolen

Nu är kampen igång – den lär sluta först i högsta domstolen

Nej, Donald Trump lär inte ge sig. Det som igår förmiddag svensk tid såg ut att bli hans seger, lutar nu åt Joe Biden. Men hur som helst är det extremt jämnt och opinionsmätningarna under hösten visade mycket fel.

Annons

Det är inte första gången röster räknas om och fingranskas. Det börjar snarast bli regel. Inte bara i USA. Demokraten Al Gore förlorade mot George W Bush 2000. Visserligen fick han flest röster, men elektorsystemet gav segern åt Bush.

Men dessförinnan räknades många röster om. Det dröjde innan vi hade en korad segrare. Detsamma var fallet när Hillary Clinton besegrades för fyra år sedan. Och Donald Trump lär inte kliva ned så lätt denna gång.

Rykten är igång om valfusk och vänsterns försök att tillskansa sig makten på odemokratisk väg. Huruvida det har förekommit valfusk i USA – eller om det gjorde det i det svenska valet 2018 – är naturligtvis väldigt svårt att säga. Vi har ingen egentlig uppfattning. Vi hoppas att det inte är så.

Tyvärr är vänsterns aktivister väldigt aktiva och frispråkiga och de nästlar sig in överallt, så oavsett vad som har hänt sätter det igång spekulationer.

Det är katastrofalt för stabila demokratier som USA eller Sverige när ryktet om fusk väl är igång. Att vänstern försöker, begriper vi nog. Men vi vill ändå tro, att det finns institutioner som värnar demokratin och stoppar fula försök av aktivisterna.

De har sig själva att skylla. Hade vänstern och deras mobb uppträtt korrekt, hade misstanken aldrig uppstått. Och nu är cirkusen igång. Trump och Republikanerna lär ta detta hela vägen. Så får vi se hur det slutar.

Ett scenario som inte känns så lustigt. I all synnerhet som det finns en överhängande risk att en framtida president Biden trillar av pinn mitt i mandatperioden eller blir så senil att socialisten Kamala Harris tar över… Gud förbjude!

Annons

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!