500 år sedan: Blodet strömmade ned längs gränderna…

500 år sedan: Blodet strömmade ned längs gränderna…

Mellan den 7 och 9 november 1520 ändrade den svenska historien definitivt riktning. Och Stockholms blodbad ändade definitivt livet på 80-talet svenska herremän och deras tjänare. I helgen är det jämnt 500 år sedan.

Annons

Stockholms blodbad blev namnet på en rannsakning med efterföljande avrättningar som ägde rum i Stockholm dessa novemberdagar för 500 år sedan. Avrättningarna inleddes direkt efter den danske kungen Kristian II:s kröning till svensk kung, när gästerna på kröningsfesten kallades till ett möte på slottet.

Upprinnelsen var en strid mellan ärkebiskopen Gustaf Trolle och riksföreståndaren Sten Sture den yngre. Den startade redan 1515, då Trolle utsågs till ärkebiskop och fick Almarestäkets borg och län. Men Sten Sture konfiskerade länet och rev borgen.

Stäkets rivning ledde nu till frågan om den tidigare riksföreståndaren Sten Sture den yngre och hans anhängare hade gjort sig skyldiga till kätteri. Med påstått stöd i kanonisk rätt dömdes och avrättades drygt 80 personer dessa novemberdagar. Blodet lär ha strömmat ned längs gränderna vid Stortorget…

Bland de avrättade fanns många inom aristokratin, som hade givit sitt stöd åt Sturepartiet under de föregående åren. Bland dem som förlorade huvudet fanns Gustav Vasas far Erik.

Det gick så långt, att Sten Sture den yngres lik grävdes upp och brändes tillsammans med övriga kroppar på Södermalm i Stockholm, där Katarina kyrkogård idag ligger.

I själva verket handlade allt detta om en maktkamp inom ramen för Kalmarunionen från 1397, som Sverige flera gånger hade brutit sig ur, men som danskarna ville tvinga in oss i igen.

Kristian II ansåg, att han var rättmätig kung och efter att ha besegrat Sten Sture, som sårades dödligt i ett slag nära dagens Ulricehamn, kunde Kristian inta Stockholm. Med falska löften övertalade han Sten Stures änka Kristina Gyllenstierna att ge upp försvaret av borgen Tre Kronor.

Annons

Därefter var makten i den danske kungen Kristians händer. Efter massavrättningarna i Stockholm fick han tillnamnet ”Tyrann” i Sverige. Danskarna kallar honom ”Den gode”. Men av andra skäl.

Men den halshuggne Erik Johansson Vasa hade en son – Gustav – i livet. Denne flydde ur dansk fångenskap och lyckades slutligen få det rika Lübeck att finansiera en här, med vilken han besegrade danskarna, gjorde sig till riksföreståndare 1521 och lät utropa sig till kung 1523.

Det var en avgörande vändning i Sveriges historia. Sverige lämnade Kalmarunionen för gott och blev en nationalstat som kom att växa sig allt starkare. Resten är ju väl känd historia.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!