Fritt fram för kyrkoplundrare – hur är detta möjligt?!

Fritt fram för kyrkoplundrare – hur är detta möjligt?!

Den 69-årige spanske medborgaren Jose Juan Arteaga Hernandez sitter nu återigen häktad i Sverige, misstänkt för stöld av värdefulla svenska kulturföremål. I decennier har han varit känd av polisen – men ändå kunnat passera gränsen till Sverige hur som helst.

Annons

Hur är detta möjligt?!

Kyrkoplundraren Arteaga, känd av polisen sedan 1970-talet, har stulit och smugglat ut ovärderliga kultur- och konstföremål från Sverige, som han senare har sålt vidare utomlands. NB Nyhetsbyrån skrev om detta i fredags.

I juni i år häktades kyrkoplundraren Arteaga – och han är även tidigare dömd för att ha stulit och smugglat kulturföremål. Nu är han på sannolika skäl misstänkt för stöld av ett 50-tal antika föremål i Hede hembygdsgård i Härjedalens kommun. Stöden begicks i augusti 2019.

Kyrkoplundraren har ett gediget brottsregister sedan tidigare och är dömd för bland annat grov stöld, grov kvinnofridskränkning, grov varusmuggling, olaga hot och vapenbrott. Men till Sverige var han slltid välkommen.

Arteaga har tidigare dömts till fängelse och avtjänat straffen både i Sverige och i Spanien, men han släpptes i mars 2019.

Redan på 1970-talet utvisades Arteaga dock på livstid, men han har trots detta återvänt till Sverige för att begå nya brott.

Vi frågar oss åter: Hur är detta bara möjligt?!

Annons

Finns det ingen som helst koll på brottslingarna och hur kan det komma sig, att det inte ringer någon varningsklocka när notoriska skurkar återvänder till brottsplatsen?! Notera att Sverige inte öppnade gränsen till EU förrän 1995!

Detta är så bisarrt att man baxnar. Det hade varit så enkelt att kolla upp, att bevaka gränsen. Men inget har gjorts. Varför skall man då ens bry sig om att döma till utvisning – om brottslingen ändå har svängdörr in och ut i vårt land?!

Och hur många som Arteaga kommer och går utan kontroll? Många!!! Såklart…

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!