Kommer Biden att lyckas ena USA?

Kommer Biden att lyckas ena USA?

Jaha, bästa läsare! Trump och USA-valet engagerar. Det skall bli spännande att se vad folk skall lägga kraften på nu. Många är lättade, andra är besvikna. Men vi kommer inte ifrån att även den bufflige Trump faktiskt hade förtjänster.

Annons

Donald Trump har levererat sina vallöften och skapat en bättre vardag för många. Aspekter som sällan lyfts i Sverige. Och hade inte Corona slagit till, hade han sannolikt blivit omvald.

Trumps motståndare har beskyllt honom för att splittra landet. Ja, tonen har ju varit brutal stundtals. Men Donald Trump har ändå pekat på problem, som i liknande form även skiner igenom här i Sverige: Stad kontra landsbygd, centrum kontra periferi.

Trump har skickligt utnyttjat skillnaderna i USA – därför att de finns där. De uppfanns inte av Donald Trump och kommer inte att försvinna med Joe Biden.

Det verkar också finnas en övertro från svenskt håll på att Biden nu tar ledningen kring klimatfrågan, åter sätter USA i förarstolen för internationellt ansvar och internationella samarbeten. Han kommer antagligen att lotsa tillbaka USA i Parisavtalet, men även han måste beakta amerikanska arbetstillfällen i ett läge med pressad ekonomi.

Och vad finns det för skäl att tro, att Biden åter kastar in USA i internationella åtaganden på NATO-sidan eller att han i ett slag radikalt skulle gå tillbaka till ett tillstånd av frihandel? Där lär vi inte se någon förändring. Amerikanerna är nog rätt glada för den fred Trump har skapat.

Men högst sannolikt – och det är välgörande – kommer Biden att ha ett mer försonligt och statsmannamässigt tonläge. Det i sig är en förstås en stabiliserande faktor, även om det inte räcker hela vägen. Men det behövs, när man är mäktigast i världen – men också har nästan hälften av väljarna emot sig.

Om en president Biden skall lyckas ena USA bör han också agera i dessa frågor:

Annons

Han bör göra upp med identitetspolitiken en gång för alla.

Han bör placera den radikala vänsterfalangen inom Demokraterna på en hylla i ett skåp och slå igen dörren.

Han bör låta bli att starta krig.

Han bör visa, att han kan samarbeta över partigränserna.

Tror vi att han kommer att uppfylla alla dessa punkter? Nej, knappast. USA går nog dessvärre mot än mer splittring – och det genom krafter som Donald Trump visserligen har spelat med och mot – men knappast uppfunnit. Och Biden lär inte kunna stoppa dem.

Hade Joe Biden dessutom varit riktigt sansad och klok, hade han undvikit att utropa sig till vinnare i helgen. Det finns ännu en mycket liten – men inte obefintlig – chans för Trump att ta hem spelet, som vi har skrivit om. Den kommer Donald Trump att utnyttja. Och han har resurser att kämpa.

Så även om det med största sannolikhet blir Biden som tillträder som ny president, hade det varit klädsamt att avvakta de processer som nu är på gång för att granska oegentligheter. Det hade kunnat dämpa ilskan i motståndarlägret. Nu riskerar det att trappa upp läget.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!