Tvångskvotering var inte inspirerande – SVT backar från könskrav

Tvångskvotering var inte inspirerande – SVT backar från könskrav

I våras bestämde SVT, att varje bidrag i Melodifestivalen från 2022 måste ha minst en kvinna som upphovsperson. Men bara några månader senare backar man. ”Ett tvång är kanske inte så inspirerande och kreativt.” Det säger Karin Gunnarsson, tävlingsproducent, enligt SVT.

Annons

I maj meddelade tävlingsproducenten Karin Gunnarsson, att man hade infört nya regler. Alla bidrag skulle från och med 2022 ha minst en kvinna som upphovsperson. Då tyckte man, att det kändes rätt, men ny stryks den nya regeln.

”Ett tvång är kanske inte så inspirerande och kreativt, så därför backar vi på det. Vår ambition för ett mer jämställt Melodifestivalen kvarstår och är något vi skall fortsätta jobba med.” Det menar Gunnarsson.

Den nya regeln blev omdiskuterad, men enligt Karin Gunnarsson handlar det inte om att vika sig för missnöje från branschen. Hon hävdar, att det fanns både positiva och negativa reaktioner.

Melodifestivalen har successivt försökt kvotera in kvinnliga låtskrivare under de senaste åren. Vid 2014 års festival fanns för första gången ett krav på att minst 20 procent av låtarna skulle ha en kvinnlig upphovsperson. Året därpå ökade man kravet till 50 procent, något som gäller i dag.

Men totalt sett är det fortfarande stor övervikt för manliga låtskrivare. Vid årets festival medverkade 21 kvinnliga låtskrivare och 79 män.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!