Republikanerna ökar med en plats i senaten – kliv mot kontroll i kammaren

Republikanerna ökar med en plats i senaten – kliv mot kontroll i kammaren

Rösträkningen i det amerikanska presidentvalet går långsamt framåt, och är fortfarande inte avgjort.

Annons

I senatsvalet däremot rör det på sig sig, och republikanerna har säkrat ytterligare en plats i kammaren. Det skriver SvD.

Republikanen Thom Tillis, som sedan 2014 har varit en av North Carolinas två senatorer, låg i opinionsundersökningarna före valet efter sin utmanare Cal Cunningham.

Hans plats sågs som en av de som Demokraterna skulle kunna erövra i valet och därmed bana väg för tillträdande presidenten Joe Biden att få senaten på sin sida.

På tisdagen erkände sig demokraten Cunningham besegrad.

– Väljarna har talat och jag respekterar deras beslut, säger han.

Tre platser återstår att avgöras i den 100 platser stora senaten.

Republikanerna höll inför valet båda platserna, men Demokraterna har arbetat hårt för att få framför allt unga svarta att rösta och i synnerhet hyllas Stacey Abrams, som 2018 föll på mållinjen i delstatens guvernörsval, för att partiet ser ut att ha fått flest röster i presidentvalet och även har chans på de två senatorsplatserna.

Annons

De nya valen i Georgia hålls den 5 januari nästa år.

Om det efter alla val och eventuella omräkningar och protester skulle sluta oavgjort, med 50 senatorer på var sida om mittgången, och alla senatorer röstar efter partilinjen, får vicepresidenten, tillträdande Kamala Harris, den avgörande utslagsrösten.

Andreas Swedberg

Relaterat

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!