Österrike: Terrordömda fängslas på obestämd tid

Österrike: Terrordömda fängslas på obestämd tid

Personer som har dömts för terrorbrott i Österrike kan komma att hållas fängslade på obestämd tid, så länge myndigheterna bedömer att de kan utgöra ett hot. Regeringen vill också förbjuda ”politisk islam” och föra register på imamer. Landets domstolar föreslås få möjlighet att förlänga terrordömda personers straff hur länge som helst. Det skriver TT.

Annons

”Om en psykiskt störd brottsling kan hållas inlåst livet ut för att han utgör ett hot så kan en terrorist som utgör ett hot hållas inlåst livet ut.” Det sade Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz vid en presskonferens.

I de två olika exemplen är det dock två olika bedömningar som myndighetspersoner behöver göra. En annan fråga är om en sådan lagstiftning är kompatibel med Europakonventionen.

I det ”antiterrorpaket” som Österrikes regering går fram med till följd av förra veckans terrorattack i Wien ingår också att dömda personer som har avtjänat sitt straff kan hållas under fortsatt övervakning med till exempel fotboja. Det är ett strängt men nödvändigt tilltag för att skydda människor från ”tickande bomber”. Det menar Kurz.

Den 20-årige terrorist och mördare som härjade i Wien förra veckan hade tidigare dömts till 22 månaders fängelse för att ha försökt ansluta sig till extremistgruppen IS i Syrien.

Enligt förbundskansler Kurz finns det fler än 150 personer i Österrike, som har stridit för terrorstämplade grupperingar utomlands. En del sitter i fängelse. Ytterligare ett hundratal sådana personer, hemmahörande i Österrike, befinner sig utomlands.

Regeringens straffrättsreform skulle också medge att man drar in österrikiska medborgarskap vid terrorbrottsdomar. Samt att man gör det lättare att dra in körkort och vapenlicenser. Moskéer som bedöms sprida terrorpropaganda skall kunna bommas igen snabbare. Man skall kunna föras register över imamer . Det rapporterar den österrikiska nyhetsbyrån APA.

Integrationsminister Susanne Raab, liksom förbundskanslern från konservativa ÖVP, säger att det skall inkluderas ett ”uttryckligt, straffrättsligt förbud av politisk islam i Österrike”.

Annons

ÖVP regerar tillsammans med det österrikiska miljöpartiet De gröna – och regeringen är enig om reformen.

Möjligen går regeringen ut hårt, eftersom högerpartiet FPÖ kräver ännu hårdare bud. Partiet dömer ut Schengen-samarbetet som ett stort misslyckande och kräver att Österrike skall ta ansvar endast för sina egna gränser.

Men till vänster anser socialdemokratiska SPÖ, att den nuvarande lagstiftning är fullt tillräcklig för att stoppa attacker som den i Wien. Liberala Neos beskyller regeringen för att skjuta från höften för att skapa rubriker.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!