Centerpartist efter halshuggningarna i Frankrike: ”bojkotta franska varor”

Centerpartist efter halshuggningarna i Frankrike: ”bojkotta franska varor”

Bild: Yaman Massri FOTO: Faksimil Facebbok

Annons

Yaman Massri, tidigare ledamot för Centerpartiet i Karlskrona kommun, men fortfarande aktiv medlem i partiet uppmanar folk att bojkotta varor från Frankrike. Detta postade han i ett Facebookinlägg efter senaste tidens terrordåd. Nu har Centerpartisten raderat inlägget men Nyhetsbyrån hann få en skärmdump. 

Yaman Massri är aktiv medlem i Centerpartiet och var i början av året ledamot i kommunalrådet för funktionshinder samt ersättare i arbetsmarknadsnämnden i Karlskrona kommun. 

Han flydde från Syrienkriget till Sverige och har sedan dess gjort en raketkarriär inom Centerpartiet, bland annat som ”integrationsspecialist”. Massri tycks vara en sekulär muslim av hans inlägg att döma. Han tar tydligt avstånd från både islamister och terrordåd, men han verkar inte riktigt vara konsekvent i sin ideologi.

Efter senaste tidens terrordåd i Frankrike har nämligen Massri uppmanat sina vänner och bekanta att bojkotta franska varor. Han skriver även att han vill sätta press på den franska administrationen och kräva att de slutar hetsa mot muslimer och profeten Muhammed. 

BILD: Skärmdump från Yaman Massris Facebook

Han förklarar sitt resonemang via en artikel han delar på Facebook. I artikeln beskriver författaren Frankrikes extrema sekularism där rätten att häda religionssymboler gått för långt, något Massri instämmer i.

Turkiets president Erdogan och en hel del arabländer har på senaste tiden uttalat sig på samma vis. Bland annat har butiksinnehavare i Jordaniens huvudstad Amman satt upp skyltar med budskapet ”i solidaritet med profeten Mohammed bojkottas alla franska produkter”.

Frankrikes president, Emmanuel Macron, höll ett linjetal den 2 oktober om vikten av att motverka islamisk separatism och stå upp för Frankrikes grundläggande värderingar. Macrons tal har upprört stora delar av den muslimska världen därav uppmaningarna till bojkott. 

Annons
Bild: Skärmdump från Massris Facebook där han har zoom möte med Annie Lööf

Centerpartiets partiledare Annie Lööf har tidigare hyllat Macron, men efter Macrons senaste uttalanden om att på riktigt mota den islamistiska separatismen i grind har det varit slut på hyllningar från Lööfs sida. 

Nyhetsbyrån ringde upp Centerpartiets presschef Josefin Berglund Belani för att se hur Centerpartiet ser på uttalandet om att bojkotta franska varor.

– Vi ska fundera på detta, men detta kommer ta tid så vi får återkomma i ärendet, säger Belani. 

Nyhetsbyrån kontaktade även Yaman Massri för en kommentar men utan resultat.

Isabelle Eriksson

[email protected]

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!