Möjligt för Trump att utses till president igen

Möjligt för Trump att utses till president igen

”Oprövad mark och extremt farligt” – så betecknar professorn i statsvetenskap Dennis Goldford (Drake University, Iowa) den manöver Republikanerna och Donald Trump tros förbereda. På så sätt kan han väljas till president för ytterligare en mandatperiod. Det skriver TT.

Annons

Drygt en och en halv vecka efter valet har demokraten Biden flest elektorsröster, men republikanen Trump vägrar att erkänna sig besegrad. NB Nyhetsbyrån skrev tidigare om detta. Han tillsätter nu lojala medarbetare på nyckelposter inom försvars- och justitiedepartementen.

Anklagelserna om valfusk har hittills inte varit speciellt framgångsrika. ”Man har alltid rätt att pröva ett valresultat i domstol. Men i princip alla fall har avvisats hittills, eftersom Trumpkampanjen saknar bevis.” Det menar Goldford.

Men Joe Bidens anhängare är oroliga. Övergångsprocessen kommer inte i gång, Biden har stängts ute från underrättelsedragningar och får inte tillgång till de federala resurser en tillträdande president skall ha. Donald Trump misstänks ha en plan för att utses till president igen.

Donald Trump och hans familj är mäktiga inom Republikanerna. Över 72 miljoner amerikaner röstade på presidenten och han har 89 miljoner följare på Twitter. Man kräver nu ”rättning i leden”, vilket har hörsammats av flera tunga republikaner.

Den yttersta farhågan för Demokraterna är att detta inflytande påverkar elektorskollegiet. USA har som ett valsystem, där väljarna i de olika delstaterna röstar på elektorer – vilka i sin tur utser presidenten.

Normalt avspeglar elektorerna majoritetsrösterna i en delstat. På flera platser har dock delstatsstyrena möjlighet att ta över rätten att utse elektorer. På så sätt kan republikanska delstatsstyren i stater där Joe Biden har vunnit ignorera valresultatet och utse republikanska elektorer som röstar fram Donald Trump.

”Det vore ett extremt agerande.” Det säger Donald Goldford. ”I sådana fall befinner vi oss i ett grundlagsmässigt ingenmansland, inför en konstitutionell kris.”

Annons

Ett sådant scenario lär få Demokraterna att stämma delstaterna, processer som sannolikt går till Högsta domstolen. Och där har Donald Trump just tillsatt sin tredje domare, så han bör ha majoriteten av domarna på sin sida.

Högsta domstolen hade ett parallellt fall i somras. Då beslutades, att delstater som har lagar som slår fast att elektorer måste rösta i enlighet med hemstatens valresultat får straffa så kallade ”trolösa elektorer”, som ändå röstar efter eget huvud. Detta har skett några gånger de senaste decennierna men aldrig påverkat ett presidentval.

Lagar mot ”trolösa elektorer” finns i 32 delstater, men bara 15 av dem straffar eller tar bort en elektor som går emot valresultatet. I de övriga skulle, åtminstone i teorin, delstatsstyren kunna utse elektorer som – denna gång – röstar till förmån för Trump.

Detta är ett sätt för Donald Trump att hålla sig kvar i Vita huset. Ett annat är att en stämning i någon vågmästarstat går hans väg. Konstitutionen säger dock, att Donald Trumps innevarande  mandatperiod är slut den 20 januari klockan 12.00.

Hur stor sannolikheten är, att vissa delstatsstyren utser republikanska elektorer även om väljarna har röstat demokratiskt, är svårt att i nuläget avgöra.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!