Kontroversiell moské i Helsingborg får köpa kommunal mark för nybygge

Kontroversiell moské i Helsingborg får köpa kommunal mark för nybygge

Den muslimska församling som nu vill bygga en moské i Helsingborg fick kritik för två år sedan i samband med ett S-valmöte. En kvinnlig riksdagskandidat hänvisades till ett separat rum med kvinnor medan hennes manliga kollegor fick prata inför representanter för moskén. Det skriver SVT.

Annons

Den kvinnliga riksdagskandidaten Yasmine Bladelius (då Larsson) uttryckte ilska och besvikelse efter valmötet 2018. Händelsen fick också stor uppmärksamhet i media.

Enligt S-politikerna, som närvarande vid valmötet – oppositionsrådet Jan Björklund och riksdagsmannen Ola Möller – anlände den kvinnliga politikern sent till mötet. De uppfattade aldrig, att hon blev placerad i ett annat rum.

De blev informerade om placeringen först efteråt. Båda bekräftar också, att det var i den aktuella Al Sunnah-moskén som händelsen inträffade.

”Vi kom in i en situation där det var väldigt mycket folk och jag uppfattade inte att det var så förrän efteråt.” Det säger Jan Björklund (S). Ola Möller har  samma version.

Men pressansvarige Mahmoud Kaawach och Walid Hams, ordförande i församlingen, säger, att de aldrig har hört talas om händelsen. Det säger också, att alla är välkomma, kvinnor med eller utan slöja. Man har haft kvinnliga politiker på besök många gånger.

Nu vill Sverigedemokraterna dock säga ”nej” till att kommunen säljer mark till moskébygget. Detta med anledning av den kvinnosyn församlingen företräder. Även Liberalerna är kritiska, men tycker inte att kvinnosynen är skäl till att kommunen vägrar upplåta mark för bygget.

Socialdemokraten Jan Björklund, vars parti nu säger ”ja” till att församlingen skall få köpa mark och bygga en moské: ”Nu har vi haft diskussionen med församlingen. Vi vet hur vi agerar nästa gång, och vi har framfört att vi tycker att det är fel att man separerar kvinnor och män.”

Annons

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!