”Det går inte att avradikalisera islamisterna”

”Det går inte att avradikalisera islamisterna”

Islamistiska extremistgrupper är det största hotet mot samhället. De lever i sitt eget sammanhang och strävar efter att hålla sig utanför vårt samhälle. Det går därför inte att avradikalisera islamister med de mjuka metoder vi tror skall fungera. 

Annons

Det berättar terrorforskaren Magnus Norell för Trygghetspodden.

Den extrema högern utgör också ett hot, menar Norell. I linje med hur SÄPO graderar hoten.

Han talar om terrorattacken i Wien för ett par veckor sedan samt de senaste islamistattackerna i Frankrike. Frankrike och Tyskland är speciellt utsatta.

I Sverige handlar det om cirka 3.000 islamistiska extremister som är ett hot mot samhället.

Norell menar också att det är fel att skilja mellan politisk och militant islam. Dessa delar går in i varandra och kan inte enkelt separeras.

Terroristerna agerar i ett sammanhang – även om de utför terrorn på egen hand. Islam är under attack – man kan slå till varsom helst i västvärlden.

Dessutom måste man komma ihåg: Det hjälper inte att vi låter bli att provocera genom att inte visa nidbilder av Muhammed. Det spelar ingen roll. Tertoristerna agerar även om vi backar.

Annons

Det är också viktigt att förstå att terrorn inte handlar om en reaktion på hur vi i västerlandet agerar. Terrorn och dess gärningsmän uppstår ändå.

Dessutom är antisemitismen lika gammal som islam och har även förstärkts under kolonialismen. Aversionen mot judar har inte uppstått med Israel. Men att Israel nu sluter fred med vissa muslimska länder samt att Saudiarabien står bakom, det är positivt.

Terroristerna matas med information om att de inte tillhör det västerländska samhället och då blir det lättare för dem att begå terrorhandlingar.

Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz missuppfattar också situationen när han talar om att ”politisk” islam skall bekämpas. Det går inte att göra den definitionen.

Vi missförstår hur islam fungerar. Det är också muslimerna själva som måste jobba med avpolitiseringen av religionen. Det finns de som gör det och de måste få stöd.

NB Nyhetsbyrån intervjuade nyligen Magnus Norell kring hotet från det turkiska islamistiska Grå vargarna och deras etablering i Sverige.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!