Norell om Grå vargarna i Sverige – ett säkerhetshot

Norell om Grå vargarna i Sverige – ett säkerhetshot

I samband med att konflikten rasar i utbrytarregionen Nagorno Karabach i Azerbajdzjan har Nyhetsbyrån märkt av en ökad aktivitet på nätet hos den turkiska och azerbajdzjanska diasporan i Sverige. Nyhetsbyrån och Expressen har nyligen uppmärksammat att organisationen Grå vargarna visat upp sig offentligt på manifestationer och gjort vargtecknet för att stötta Azerbajdzjan i kriget. Nyhetsbyrån kontaktade Magnus Norell, forskare på terrorism och Mellanöstern, och publicerar intervjun här i sin helhet.  

Annons

Vilka är de här Grå vargarna? 

– Det är en turkisk högerextrem organisation som grundades på 1960-talet. De är en militant del av turkiska MHP, ett parti som regerar med styrande, konservativa AKP i Turkiet. Vi har ingen liknande våldsam organisation i Sverige. De har mördat hundratals personer genom åren. 

Hur ser du på att företrädare gör det här vargtecknet, är det allvarligt?

– Att man gör ett tecken i sig kanske man inte ska hetsa upp sig för mycket över. I de här kretsarna är det väldigt okontroversiellt och mainstream. De visar dock på att de tillhör den här högerextrema organisationen vilket såklart är allvarligt. De vill inte ha någon diskussion eller demokrati överhuvudtaget.

I Frankrike har man förbjudit Grå vargarna. Borde man göra det i Sverige också?

– De är ett säkerhetshot här i Sverige också. Personer som stått den här organisationen nära är ju Mikael Yüksel, tidigare centerpartisten. Vi behöver ha mer koll på dessa anhängare och personer med kopplingar till organisationen. Jag måste säga att det är ganska vanligt ändå att panturkiska organisationer har kopplingar till Grå vargarna.

Vi ser en ökad aktivitet på nätet sen konflikten i Nagorno Karabach bröt ut. Nyhetsbyrån har uppmärksammat att turkar tillsammans med azerbajdzjaner demonstrerat tillsammans. Hur kommer de sig att de här länderna har så täta band?

Annons

– Azerbajdzjan är ett turkiskt-språkigt land. Bandet till Turkiet har funnits där sedan lång tid tillbaka. De delar både kultur och språk så detta är inget unikt för just den här konflikten.

En ledamot i Azerbajdzjanska Riksförbundet hade raderat bort hela landet Armenien från kartan i sina politiska kanaler. Nyhetsbyrån har tidigare skrivit om detta. Hur ser du på det?

– Det är ju en del av den här konflikten som har en lång historia. Nagorno Karabach är en skapelse av Stalin, en armenisk enklav mitt inne i Azerbajdzjan. Sedan självständigheten och Sovjetunionens fall har det funnits en konflikt. Området ligger inom Azerbajdzjans gränser, men där bor huvudsakligen armenier. Den här konflikten illustrerar ett universellt problem, där minoriteter hamnar på fel sidan av gränsen, vilket ofta leder till jäsande konflikter.

Hur kommer det sig att Grå vargarna återfinns i den Azerbajdzjanska diasporan runt om i världen?

– I den panturkiska diasporan har det länge funnits en vilja att Turkiet ska ha kontroll över betydligt större landområden än de har idag, i den planen ingår Azerbajdzjan. Grå vargarnas ideologi vill ju att turkiskspråkigt folk ska höra samman i en enda panturkisk samhörighet. Turkiets president Erdogan har ju ambitioner att göra Turkiet till en regional stormakt.

Hur ser du på att MUCF beviljar bidrag till det här Riksförbundet?

– Detta är bara ett exempel i mängden av alla andra skandaler där organisationer inte uppfyllt demokrativillkoren. MUCF sätter ju upp kriterier men de snubblar hela tiden. Man kan ju inte heller begära att alla på MUCF ska kunna ha koll och kontrollera alla etniska organisationer. Som systemet är uppbyggt är det relativt enkelt att missbruka. De här organisationerna och Riksförbunden vet precis vad de ska fylla i på olika papper och dokument för att få bidrag. Systemet är väldigt generöst och lätt att missbruka.  

Isabelle Eriksson

[email protected]

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!