Filminstitutets VD agerar som en aktivist

Filminstitutets VD agerar som en aktivist

Svenska filminstitutet ägnar sig för mycket åt genusfrågor, för lite åt kreativa visioner. Det anser filmproducenten Lena Rehnberg. År 2019 var det sämsta bioåret för svensk film sedan millennieskiftet. Det rapporterar SR/Ekot.

Annons

Filminstitutet och dess VD Anna Serner gör för lite för att rädda situationen. Istället har svaret på alla frågor varit jämställdhet mellan könen. Det finns inga visioner och det har bara pratats om vem som skall göra filmen. Det menar Rehnberg.

Filminstitutet, som delar ut 313 miljoner årligen i filmproduktionsstöd, har ingen plan för att locka tillbaka publiken. Tidigare i höst liknade DN:s filmkritiker Helena Lindblad Svenska filminstitutet vid ett ”enfrågeparti för jämställdhet”.

”Anna Serner har bara pratat om att vi måste få in kvinnliga regissörer. Det har varit den enda stridsfrågan från henne, och jag säger stridsfråga för på något sätt har hon anammat ett aktivistspråk trots att hon är VD.” Det säger Lena Rehnberg.

Rehnberg fortsätter: ”Alla är rädda för att inte få något stöd och för att bli kritiserade. Det finns en enorm tystnadskultur. Det är en rädd bransch, filmbranschen.”

Hon anser att uppstyrningen är för hård och att det behövs en ny VD: ”Jag tror att Anna Serner måste lämna över till en annan VD. Vi behöver nytt blod och nya visioner för nästa årtionde, det är jag tämligen övertygad om.”

Filminstitutets VD Anna Serner har avböjt att svara på kritiken med motiveringen att hon inte kommenterar enskilda producenters åsikter.

Christopher Jarnvall

Annons
Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!