Nyhetsbyrån dokumentär – Saudiskolorna

Nyhetsbyrån dokumentär – Saudiskolorna

Saudiska intressen letar sig in i Sverige. Den oljerika diktaturen Saudiarabien och andra gulfstater har sedan lång tid tillbaka finansierat moskéer och andra projekt runt om i Europa men även i Sverige. Nyhetsbyrån dokumentär – Saudiskolorna har granskat aktörerna och islamisterna bakom de Saudisponsrade skolorna. 

Annons

2019 avslöjade Nyhetsbyrån att den muslimska friskolan Cordobaschool i Akalla sponsras av det Saudiska kungahuset via AlRisalah stiftelsen. Samma stiftelse som driver och äger den muslimska friskolan Alsalam i Örebro som Nyhetsbyrån dokumentär fokuserar på. 

AlRisalah stiftelsen registrerades så tidigt som 2003 och är en privat stiftelse med säte i Örebro. Stiftelsen finansieras av Saudiska kungahuset och verksamheten är fokuserad på den islamiska grenen, wahabbism. En mycket sträng tolkning av islam. 

Skolor bedrivs av insynsskyddade stiftelser

Att skolor drivs i stiftelseform försvårar granskning. Banksekretess gör det nämligen omöjligt generellt sätt för journalister att se varifrån pengarna kommer ifrån. 

Ett exempel är Järvaskolan i Kista som ägs av ett aktiebolag, Järvaskolan AB. Aktiebolaget ägs sedan av en insynsskyddad stiftelse Roya Foundation. Järvaskolan tar emot miljonbelopp via stiftelsen, pengar som vi inte har en aning om var det kommer ifrån.   

Wahabbism på AlSalamskolan

Alsalamskolan, som bedriver förskoleklass till årskurs nio, har till exempelvis förbjudit musik, haft könssegregerad undervisning, brustit i sexualkunskapsundervidningen, då den wahabbistiska ideologin genomsyrar hela verksamheten.

Annons

I dokumentären intervjuas kommunala politiker, däribland Markus Allard (Örebropartiet), Joakim Sjögren (SD) och kommunalrådet Lennart Bondesson (KD).

Även riksdagspolitikern Hans Eklind (KD), AlSalamskolans skolchef Hussein Aldaoudi samt Skolinspektionen intervjuas och får svara på frågor.

Ska Sverige behålla den fria etableringsrätten? Kan vilken aktör som helst få starta och sponsra en skola i Sverige? Ska skolor kunna bedrivas i stiftelseform då det försvårar insyn? 

Det är några av frågorna som som Nyhetsbyrån dokumentär – Saudiskolorna tar upp.

Isabelle Eriksson

[email protected]  

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!