Svensk media hade ”balanserad” bevakning av USA-valet

Svensk media hade ”balanserad” bevakning av USA-valet

En ny undersökning från Institutet för Mediestudier  har gått igenom hur svenska media har bevakat det amerikanska presidentvalet. Rapporten visar, ”att medierna har gjort ett bra jobb och att bevakningen har varit balanserad”. Det skriver SR/Ekot.

Annons

Utgångspunkten har varit, att den svenska bevakningen av presidentvalet i USA har varit alltför omfattande och har gynnat Demokraternas kandidat Joe Biden. Men undersökningen visar nu, att USA-valet inte fick ens en tredjedel så stor nyhetsuppmärksamhet som riksdagsvalet 2018.

Dessutom förekom Republikanernas Donald Trump dubbelt så ofta som Joe Biden i rapporteringen. Det kan förklaras med att den som har makten får mer uppmärksamhet.

Men det Trump vinner i uppmärksamhet förlorar han i att bevakningen av honom är mer kritisk. Det menar Bengt Johansson, professor vid JMG vid Göteborgs universitet.

”Det är mer bevakning, mer artiklar och mer inslag om Trump än om Biden. Men han får också mycket mer kritik och det väger upp uppmärksamheten.” Det säger Johansson.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!