Frankrike lägger fram ”republikanska värderingar”- utmaning för islamiska ledare

Frankrike lägger fram ”republikanska värderingar”- utmaning för islamiska ledare

Frankrikes president Emmanuel Macron har nu lagt fram ett dokument med ”republikanska värderingar” som han vill att muslimska ledare i landet skall acceptera. Detta som ett led i att slå ut islamismen. Det skriver BBC.

Annons

I onsdags gav han de muslimska trossamfunden ett ultimatum på två veckor inom vilka de skall acceptera den nya förhållningsreglerna.

De samlade muslimska trossamfunden har skapat ett nationellt råd bestående av imamer. Detta råd skall kunna godkänna imamer – och även kunna återta godkännandet.

Presidentens agerande är ett snabbt svar på tre blodiga islamistiska attacker i landet på ungefär en månad.

Regelverket slår fast, att islam är en religion och inte en politisk rörelse. Därför förbjuds även utländsk inblandning i de muslimska grupperna.

Macron har även påannonserat vittgående åtgärder för att motverka muslimsk separatism i Frankrike. Det handlar framför allt om att motverka radikalisering:

Restriktioner mot skolor som bedrivs i hemmet.

Hårdare straff för dem som attackerar offentliganställda av religiösa skäl.

Annons

Hårdare krav (vid hot om fängelsestraff) på föräldrar att se till att barn går i skolan.

Förbud mot att sprida information om människor, som kan bidra till att de attackeras och skadas.

Framför allt handlar det om det bestialiska mordet på läraren Samuel Paty, som fick halsen avskuren för att han visade en Muhammedkarikatyr.

Det har också visat sig, att hatet mot Paty började spridas av en familj vars barn inte hade varit med på hans lektion. Man drar därför slutsatsen att hatstormen har piskats upp externt av andra aktörer, inte i den aktuella skolan.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!