Hemleveranser av alkohol: Personal måste vara kvar tills allt är uppdrucket

Hemleveranser av alkohol: Personal måste vara kvar tills allt är uppdrucket

Det verkar bli en juridisk strid kring Malmö stads beslut att tillåta hemleverans av alkohol. Folkhälsomyndigheten har yttrat sig och länsstyrelsen i Skåne ställer krav på att den som levererar alkoholen måste vara kvar tills allt är uppdrucket – annars strider det mot alkohollagen. Det skriver SVT.

Annons

Åtgärden har vidtagits framför allt för att restauranger skall kunna hitta en ny marknad och överleva Coronapandemin.

”Serveringstiden är den tid när förtäring av mat och alkohol pågår i lokalen eller i hemmet, när det är fråga om catering. Om personal från cateringföretaget inte är kvar under serveringstiden, så är det olovlig alkoholförsäljning.” Det säger Christi Kara, tillsynshandläggare för alkohol vid länsstyrelsen i Skåne.

Hon fortsätter: ”Om alkohol leveras hem till dörren och om personalen sedan lämnar direkt, så är det olovlig alkoholförsäljning. Om personalen är kvar och korkar upp vinet och därefter lämnar lokalen, så bedöms det som en brist enligt alkohollagen.”

När Folkhälsomyndigheten i somras yttrade sig om Växjö kommuns beslut att tillåta hemleverans av alkohol, så sammanfattade myndigheten rättsläget så här:

”Det krävs att tillståndshavaren eller serveringsansvarig person har tillsyn över serveringen och är närvarande på serveringsstället under hela serveringstiden, så att serveringspersonalen skall kunna kontrollera vilka gäster som får tillgång till alkoholdrycker och alkoholdrycksliknande preparat och kunna se om olägenheter uppstår”

Enligt Christi Kara skall serveringspersonalen också se till att ingen blir för berusad: ”Personalen måste ha koll på att inga minderåriga dricker eller att folk inte blir alltför berusade och att ingen alkohol serveras efter tillåten tid. Detta gäller även catering.”

Det ser alltså besvärligtbut för Malmö stad och andra kommuner, som nu tyckte sig se en möjlighet att underlätta situationen för redan hårt pressade näringsidkare.

Annons

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!