Sydafrika – när det är som bäst

Sydafrika – när det är som bäst

Sydafrika har ett fantastiskt utbud av viner. De flesta odlas inom en radie av 50 kilometer från Taffelberget i Kapstaden. Jordmånen och vädret är perfekt. Ikväll klev jag ned i källaren och plockade fram en höjdare. Finns på Systembolagets tillfälliga sortiment.

Annons

Det var européerna på 1600- och 1700-talet som satte igång vinodlingen i Kapkolonin. Alla bodde i stort sett så att de såg Taffelberget. Därför odlas vinerna där idag, på ofta mycket gamla vingårdar.

Längre upp i Sydafrika är förutsättningarna för vinodling sämre, och det var först på 1800-talet som afrikanderna drog inåt landet och befolkade drt som kom att kallas Oranjefristaten och Transvaal. Områdena är uppkallade efter livsviktiga floder.

Man behöver ett gott vin till maten. I dessa Coronatider, när våra restauratörer går på knäna och tokiga lagstiftare står ivägen för räddningen av denna viktiga näring (NB Nyhetsbyrån skrev idag om en riktigt märklig krock), gör man väl ändå klokt i att försöka stötta mat- och vinbranschen.

Mullineux, Swartland vid kusten, från 2019 är en höjdare. Det domineras av Chenin Blanc (3/4) och har en fruktig och litet fatig karaktär med smak av nötter, apelsin och brynt smör. Det finns tillfälligt inne med nummer 96135 (199 kronor).

Drt ligger åt Chardonnay-hållet, fast ändå inte. Vinet passar utmärkt till fisk, fågel och fläsk – eller att bara smutta på som det är. Själv tog jag faktiskt fram en getost som hade legat till sig. Den kombon var inte alls tokig.

Ja, mina vänner – köp en flaska eller två (vinet kan lagras) medan det finns inne. Det kommer och går på Systembolaget. Efter en krispig höstdag kändes detta vin helrätt.

Christopher Jarnvall

Annons
Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!