Moderaterna hotar Polen och Ungern med uteslutning ur EU

Moderaterna hotar Polen och Ungern med uteslutning ur EU

Enligt Ekot kan Socialdemokraterna och Moderaterna tänka sig att kasta ut Polen och Ungern ur EU. Detta om inte länderna börjar följa den ”liberala demokratin” om så kallade rättsstatens principer och EU:s demokratiska värderingar.

Annons

Polen och Ungern måste vika sig för EU:s politik. Tidigare har statsminister Stefan Löfven (S) sagt att Sverige inte kommer backa i EU gällande Polen och Ungern. Nu får statsministern medhåll, när Moderaterna och andra socialdemokrater stämmer in i statsministerns fördömanden.

Bakgrunden till varför Moderaterna stämmer in i Socialdemokraternas hot om att utesluta Polen och Ungern från EU, beror på att de båda länderna hotar lägga in veto för att stoppa EU:s coronapaket. Polen och Ungerns krav är att EU slutar påtvinga dem den ”liberala demokratin”.

Helene Fritzon, delegationsledare för Socialdemokraterna i Europaparlamentet, kallar det ett ”fulspel” som hotar EU.

Hon får medhåll av Moderaternas EU-parlamentariker Tomas Tobé, som stämmer in i att Sverige inte kommer vika sig. Han kräver att Ungern och Polen följer övriga EU. I grunden handlar det enligt Tobé och Moderaterna om hur ”Europasamarbetet” ska se ut, hävdar han.

EU-parlamentet kommer ”inte backa en millimeter”, enligt Fritzon och Tobé. Det kan till och med bli aktuellt att utesluta Polen och Ungern ur EU enligt socialdemokraten och moderaten. Detta om de fortsätter hävda sin nationella självbestämmanderätt.

– Ingen av oss vill ju trycka Ungern och Polen om vi drar detta hela vägen ut, ytterst att man helt enkelt skulle ifrågasätta om de hör hemma i Europasamarbetet. Men det finns gränser, säger Tomas Tobé till Sveriges Radio.

Helene Fritzon håller med. Enligt henne ska frågan utformas så att Ungern och Polen måste ”skärpa sig” om de vill vara medlemmar i EU.

Annons

Löfven (S) har sagt att Sverige inte kommer backa i EU gällande de båda länderna.

Andreas Swedberg

Relaterat
Storseger för konservativa i Polen

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!