Skuldtsunami sveper över oss – dränker hela världsekonomin

Skuldtsunami sveper över oss – dränker hela världsekonomin

Skuldtsunami sveper in över världsekonomin. Den globala totala skulden har ökat med över 15 biljoner dollar sedan 2019 och har nu nått ett nytt rekord på över 272 biljoner dollar under tredje kvartalet 2020. När det finanspolitiska gensvaret på pandemin fortsätter, kan vi förvänta oss att den globala skulden kommer att uppgå till 277 biljoner dollar (365% av BNP) vid slutet av år 2020. Detta enligt The Institute of International Finance. Denna skuldtsunami riskerar att dränka penningekonomin så som vi känner den, på grund av att pengar skapas vid lånetillfället, och pengar är detsamma som skulder.

Annons

Institute of International Finance (IIF) är en form av handelsgrupp för den globala finansbranschen. Organisationen skapades av 38 banker i ledande industriländer år 1983 som svar på den internationella skuldkrisen i början av 1980-talet och har sedan dess expanderat till att representera mer än 450 företag och banker från mer än 70 länder. IIF-medlemmar inkluderar kommersiella banker och investeringsbanker, kapitalförvaltare, försäkringsbolag, statliga förmögenhetsfonder, hedgefonder, centralbanker och utvecklingsbanker.

IIF:s uppdrag är att stödja finansbranschen i sin hantering av risker med att utveckla sunda industripraxis, att förespråka reglerings-, finans- och ekonomisk politik som ligger i medlemmarnas intresse och främja global finansiell stabilitet och hållbar ekonomisk tillväxt.

IIF tillhandahåller analyser och forskning till sina medlemmar om tillväxtmarknader och andra frågor inom global ekonomi. Man utvecklar och främjar även synpunkter och förslag som påverkar den offentliga debatten om politik, inklusive de multilaterala byråerna, och om teman av gemensamt intresse för deltagare på globala finansmarknader.

Man koordinerar nätverket av medlemmar för att utbyta åsikter och erbjuda möjligheter till dialog mellan beslutsfattare, tillsynsmyndigheter och finansinstitut inom den privata sektorn. Institutet har sitt huvudkontor i Washington DC och har satellitkontor i Peking, Singapore, Dubai och Bryssel.

Andreas Swedberg

Relaterat
På en skuldmättad marknad går Sveriges välstånd förlorat

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!