Sverige importerar 2.000 ton vildsvinskött – trots stort överskott i landet

Sverige importerar 2.000 ton vildsvinskött – trots stort överskott i landet

Den inhemska vildsvinsstammen frodas och ställer till problem både i trafiken och inom jordbruket. Trots det importerar Sverige drygt 2.000 ton vildsvinskött varje år. Detta kritiseras av branschen för viltkött. Det skriver SVT.

Annons

”Det är absolut inte bra, vi ska ta hand om det svenska viltet innan vi börjar importera.” Det säger Arne Olsson, viltslaktare i Laholm.

Statistik från Statistiska centralbyrån, SCB, visar att Sverige under de senaste tio åren har importerat vildsvinskött i form av kylda slaktkroppar, skinka, bog och andra frysta styckningsdelar från andra EU-länder.

Köpare av det importerade vildsvinsköttet är till största delen den svenska livsmedelsbranschen, enligt SCB, som dock inte lämnar ut vilka företag det handlar om med hänvisning till sekretesslagen.

Branschorganisationen Svenskt viltkött jobbar med att främja det svenska viltköttet. Under flera års tid har de jobbat med att utbilda offentliga kök och restauranger i att servera det inhemska vildsvinsköttet.

”I dag när vi pratar om förnyelsebar råvara, klimatpåverkan och hela problematiken med sönderbökade åkrar och villatomter, är det sjukt om man med sina öppna ögon går ut och köper importerat kött.” Det säger Sven-Åke Larsson från Svenskt viltkött.

Christopher Jarnvall

 

Annons

Bild: SVT/Skärmdump.

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!