Ägare till Angereds kamelcenter åtalas för grova brott

Ägare till Angereds kamelcenter åtalas för grova brott

Företrädare för Angereds planerade kamelcenter misstänks för grova bokföringsbrott. Föreningen har inte fört någon regelmässig bokföring alls, samtidigt som man tagit emot pengar från Arbetsförmedlingen och kommunen i flera år. Föreningen utreds även för grova bedrägerier. Det rapporterar Göteborgs-Posten.

Annons

Det omskrivna kamelcentret skulle uppföras i Angered. Det skulle byggas ett stall och en paddock och ett par kameler och alpackor skulle köpas in till centret, som planerades strax bakom Angereds arena.

Föreningen hade sedan 2014 beviljats miljonbelopp i allmänna medel från bland annat Arbetsförmedlingen och kommunen i form av integrationsmedel.

”Kan det här leda till att folk får en sysselsättning, kanske särskilt somalier som står långt utanför arbetsmarknaden, då tycker jag det är värt att testa.” Det sade då Lena Salo, utvecklingsledare på social resursförvaltning.

Det mesta fanns dock bara på pappret. Samtidigt som företrädarna importerade kamelmjölk och åkte på resor till kamelkonferenser i Kazakstan, blev någon byggnation aldrig av. Efter en granskning begärde kommunen tillbaka delar av pengarna och 2018 gick föreningen i konkurs.

Nu har åklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Göteborg väckt åtal mot tre företrädare för Angereds Kamelcenter. Två av dem misstänks för grovt bokföringsbrott och en av dem för bokföringsbrott.

Dessutom åtalas två av dem för grovt bokföringsbrott som företrädare för den ekonomiska föreningen Interkulturellt projektcentrum i Göteborg.

Den person som i olika perioder sägs ha varit revisor i föreningen berättar i förhör att han ”egentligen inte har någon utbildning alls” utan varit ”helt amatörmässig vad gäller bokföring”.

Annons

Han berättade, att han har läst i fackböcker och instruktioner och att han, även om han ”inte kan bokföringslagen i detalj”, har sett årsredovisningar i olika sammanhang.

Enligt åklagaren har respektive förening fått in cirka 2,5 miljoner kronor på bankkonton mellan 2014-2017. Lika mycket pengar har gått ut från kontona.

Enligt åklagaren förnekar alla tre misstänkta brott. Han yrkar på att Interkulturellt projektcentrum åläggs en företagsbot på 1,5 miljoner kronor och att de tre misstänkta meddelas näringsförbud i fem år respektive tre år.

För tre år sedan granskades projektet, som hade beviljats bidrag och skattefinansiering för miljonbelopp av en rad aktörer, däribland Arbetsförmedlingen och social resursförvaltning i Göteborgs stad.

Pengarna hade delvis gått till att stängsla in marken och importera och sälja kamelmjölk som hade marknadsförts på affischer med falska påståenden om att den kunde hjälpa mot autism, tumörer och en rad sjukdomar.

Det avslöjades också hur företrädare för kamelcentret, varav en tjänsteman på Business Region Göteborg, hade åkt på en privat resa till Kazakstan för att besöka en kamelkonferens under arbetstid.

Projektet som tidigare berömts av tjänstemän och politiker fick hård kritik av experter på turism och affärsverksamhet. Projektet blev (ö)känt och omskrevs även i internationella media.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!