”Ja” till fri vård för illegala migranter i Östergötland – bara SD emot

”Ja” till fri vård för illegala migranter i Östergötland – bara SD emot

I veckan blev det klart att illegala migranter får fortsatt fri tillgång till vård i Region Östergötland. Sverigedemokraterna hade yrkat för en skärpning av regelverket, men fick ingen annan med sig. Den första regeln om fri ”vård som ej kan anstå” utökades tidigare i Östergötland till att gälla all vård. Och så förblir det nu.

Annons

Jonas Andersson, riksdagsledamot (SD) från Linköping, sitter även i regionfullmäktige i Östergötland. Han menar, att detta kommer att cementera skuggsamhället och att det suddar ut gränsen mellan laglydiga skattebetalare och illegala migranter. Detta, menar han, är djupt orättvist mot alla dem som betalar skatt för att få sin sjukvård.

”Detta är bara ’godhetssignalering’ – det finns inga rationella argument för att rösta för fri sjukvård till illegala migranter.” Det säger Andersson, som också menar att regionerna är fria att fatta egna beslut – samt att ompröva dessa. Östergötland hade inte behövt vara så generöst med skattepengar.

Även Moderaterna – som på riksplanet skärper tonen mot illegala migranter – ställde sig i princip bakom principen om fortsatt fri vård, eftersom man inte kom med något eget yrkande. Man säger, att man vill se över alla avgifter, inte lyfta ut någon specifikt.

Marie Morell, oppositionsråd i Region Östergötland, säger till NB Nyhetsbyrån, att det stämmer att Moderaterna på sin tid sade ”ja” till fri sjukvård till illegala.

”Besluten togs för flera år sedan. Det är ingen stor kostnad. Dessutom fick vi aldrig betalt för de fakturorna som skickades. Vi har resonerat praktiskt.” Det säger Marie Morell.

Jonas Andersson anser dock, att om Moderaterna är emot illegal invandring, så måste de vara konsekventa.

Christopher Jarnvall

Annons

 

Bild: Region Östergötland

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!