KD i Järva-Västerort står för svenska traditioner

KD i Järva-Västerort står för svenska traditioner

Kristdemokraterna i Järva-Västerort i västra Stockholm har ett fint adventsbudskap på sin Facebooksida. Det kan vara värt att framhålla i tider av vänsterpolitisk förflackning:

Annons

”Vi kristdemokrater vill önska dig en riktigt glad första advent. Ordet advent betyder ankomst – det innebär att vi väntar på någon. I Sverige är vi många som tänder första ljuset i adventsstaken idag. Vi tänder våra adventsstjärnor och tar fram det pynt som traditionen bjuder.

När KD pratar om traditioner väcker vi alltid trollen. Helst av allt säger de att det inte finns några svenska traditioner. De menar ofta att det inte finns någon inhemsk svensk kultur. Som när Mona Sahlin sa att hon inte kunde komma på vad svensk kultur är, utöver “midsommarafton och sådana töntiga saker”.

Förmodligen menade de alla väl. Men resonemangen är feltänkta. Det svenska samhället är färgat av historien, av kultur och tradition. Precis som alla andra samhällen. Det betyder inte att traditioner som blivit svenska inte kan ha uppstått någon annanstans.

Det gäller såväl adventsfirandet som tittandet på “Kalle Ankas jul” som väl främst blev stort för att Sverige på den tiden hade ett statligt tv-monopol som annars sällan visade tecknad film. Men båda har i dag sin plats bland de svenska traditionerna, och ska man förstå varför så måste man först förstå något om Sverige och dess historia.

Debatten om dessa och andra traditioner har blivit ett lika magsurt som återkommande inslag i den svenska kalendern. Från främlingsfientligt håll har ilskan mot detta ofta riktats mot invandrarna.

Men det är inte invandrarna som blåser till strid mot svenska traditioner och begrepp, utan snarare en akademisk myndighetsvänster som aldrig gillat traditioner och gärna använder invandringen som ursäkt för att få bort dem.

Du behöver inte vara religiös för att vara kristdemokrat. Men vi sticker inte under stol med att vi bygger på mångtusenåriga värderingar. Vi bygger vår politik på medmänsklighet och judisk-kristen etik. I oroliga tider behövs politiker med en trygg värdegrund.

Annons

Ett land utan traditioner är ett tomt och tråkigt land.”

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!