Ytterligare ett kyrkoår – blev det bättre sedan sist???

Ytterligare ett kyrkoår – blev det bättre sedan sist???

Bilbränder, våldsbrott och terrorism. Kyrkor som vandaliseras, skolor som brinner och en vård som är överlastad intill haveriets gräns. Poliserna har inte blivit fler (annat än på papperet) och vi tycks vara lika illa rustade för de nya vågorna av Corona, som vi var i våras. Och gudstjänsterna är inställda. Idag, på Första Advent. 

Annons

I Göteborg brann bilar på tre ställen inatt. Och polisen varnar för att rån och narkotikabrott har blivit vanligare på Järntorget, mitt i Sveriges näst största stad. ”Var inte ensam på Järntorget”, uppmanas vi.

Och migrationsminister Morgon Johansson konstaterar lätt desperat i Dagens Industri, att Sverige behöver ingenjörer – inte diskare. Apropå den arbetskraftsinvandring till framför allt lågkvalificerade yrken vi ser i överflöd.

Och arbetslösheten, som Löfven lovade skulle bli EU:s lägsta, ligger numera i topp. Den är så hög, att man länge har fått försöka hyfsa statistiken genom att räkna någon timmas arbete per vecka som ”sysselsättning” för att inte helt haverera. I alla fall inte på papperet.

Som dödsstöten för Sveriges rykte kom Corona och hela hanteringen (eller brist på) av densamma. För oavsett om Sverige har gjort rätt eller fel, är det ändå omvärldens uppfattning som gäller. Och den är dessvärre inte nådig.

Och här sitter vi nu, när 2020, ett år många vill kalla ”annus horribilis”, närmar sig sitt slut. Ingenting har i stort sett hänt för att rätta till felen från förr. Den stora lärdomen i spåren av Corona – att vi borde ha beredskapslager som förvaltas av Försvarsmakten – verkar komma på skam. Man diskuterar fortfarande att lägga ut vår beredskap på privata bolag.

Och trots att vi sedan fem år tillbaka har en riksdagsmajoritet, som säger att skattepengar inte skall pumpas ut till islamistiska krafter som vill riva ned vårt samhälle – fortsätter man att sakta, sakta utreda frågan. Och skattemiljonerna strömmar ut till destruktiva element… Den andra eller tredje utredningen är – kanske – klar före valet 2022.

Men även om man känner sig litet uppgiven ibland, är det i alla fall snö över nejden i delar av Sverige denna Första Advent. Många kyrkor är även öppna för besökare på söndagen, trots att de måste låsa i veckan, så att inte utländska ligor plundrar oss på vårt kulturarv.

Annons

Det är snart jul och den får vi fira också i år – om vi inte är fler än åtta. Men kan ni – som äter julskinka – hävda att julbordet för släkt och familj i själva verket handlar om gravöl för grisen, är det nog möjligt att få dispens till 20 personer, som normalt tillåts vid begravningar.

Redaktionen önskar er trots allt en fin Första Advent och gott hopp inför det nya kyrkoåret! Eller hur ni nu räknar tiden…

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!