Stulen pistol från Regeringskansliet – hittad hos misstänkt för mordförsök

Stulen pistol från Regeringskansliet – hittad hos misstänkt för mordförsök

Ett av vapnen från stölden på Regeringskansliet har återfunnits. Det hittades vid en husrannsakan efter ett inbrott. Den som hade vapnet var en 15-årig pojke, på rymmen från ett HVB-hem. Pojken är nu åtalad för att ha försökt mörda en ung man som ett led i det pågående knarkkriget. Det skriver Dagens Juridik.

Annons

Den 15-åriga pojken satt i slutet av förra året på ett HVB-hem i Uppsala. Han var kriminell och gick på droger, men rymde, deltog i inbrott och togs fast av polisen. I en plastpåse med pojkens saker hittade polisen en Glock 17 – som visade sig vara ett av vapnen från stölden på Regeringskansliet.

Den kriminella 15-åringen uppgav dock sin 13-årige lillebrors personnummer, varför socialtjänsten kontaktades och hämtade honom från lägenheten. Pojken rymde snabbt från socialtjänsten, men angav sig själv ett dygn senare.

Pojken ville inte säga av vem han hade köpt vapnet, men berättade att det inte var billigt. När han fick frågan vad han skulle ha pistolen till svarade han: ”Man vet aldrig”. Han erkände grovt vapenbrott. Vapnet var identiskt med ett av dem som hade stulits på Regeringskansliet.

Den 15-åriga pojken släpptes fri och ett halvår senare förhördes han om vapnet igen. Då ville han inte svara på polisens frågor.

Efter ytterligare några månader greps han igen – denna gång för förberedelse och försök till mord. Dessutom grep man tre män 27, 27 och 33 år gamla, misstänkta för bland annat anstiftan till försök till mord, försök till mord, medhjälp till försök till mord och grovt vapenbrott. De åtalades för en vecka sedan.

För ett par veckor sedan upptäcktes ytterligare ett av vapnen från Regeringskansliet i en bedrägeriutredning, men den pistolen återfanns aldrig. Det är inte samma pistol som hittades hos den 15-årige pojken.

Christopher Jarnvall

Annons
Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!