”Rapportera dem som bryter mot Corona-restriktioner”

”Rapportera dem som bryter mot Corona-restriktioner”

Många stör sig på att det ibland är svårt att hålla tillräckligt avstånd och följa råden kring Corona. I Bengtsfors kommun har man ett system, där invånarna själva kan lämna in iakttagelser om var Folkhälsomyndighetens rekommendationer inte efterlevs. Det skriver SVT.

Annons

Det är länsstyrelsen som har fått i uppdrag av regeringen att följa hur Folkhälsomyndighetens rekommendationer, riktlinjer och råd efterlevs i kommunerna. Bengtsfors rapporterar läget vidare till länsstyrelsen som i sin tur skriver en rapport.

”Om det finns situationer där rekommendationerna inte efterlevs, så får vi reda på det och kan vidta åtgärder.” Det säger Katrin Thoor, biträdande kommunchef i Bengtsfors. Hon tror dock inte att detta kan leda till ett angiverisamhälle.

Även Västtrafik lanserade i veckan en funktion där resenärerna själva skall rapportera hur fullt det är i kollektivtrafiken. Andra resenärer skall sedan kunna gå in och läsa tidigare rapporter. Tanken är att man på så sätt kan välja en alternativ resväg eller välja restider, då mindre folk är i rörelse.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!