Tyskland: ”Har Sverige offrat sina gamla?”

Tyskland: ”Har Sverige offrat sina gamla?”

”Har Sverige offrat sina gamla?” Det frågade sig under hösten den tyska tidningen Der Spiegel. Den svenska Corona-strategin, nära nog unik för Europa, har inte speciellt imponerat på omvärlden. Den tyska tidningen menar, att många gamlas liv hade kunnat räddas.

Annons

”Man har inte försökt att rädda deras liv”, säger en läkare enligt Der Spiegel. Enligt uppgift hade många gamla fortfarande kunna vara vid liv.

Tyskarna förvånas över den svenska hållningen kring Corona. Man konstaterar också, att få stater är så måna om att skydda sina medborgare när det till exempel gäller trafiken eller alkoholkonsumtionen.

Så när Corona nådde Sverige, kände sig de flesta medborgare säkra på att den svenska strategin var genomtänkt och att man skulle lyckas manövrera sig igenom pandemin genom att skydda riskgrupper och gamla.

Men sedan spred sig Corona på ålderdomshem och sjukhem och bredde ut sig närmast utan kontroll. Den svenska dödssiffran kom att ligga tio gånger högre än omvärlden och för statsepidemiologen Anders Tegnell var alla döda ”en verklig överraskning”…

Der Spiegels vidräkning är inte nådig.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!