Vaccinering – var god dröj…

Vaccinering – var god dröj…

Läkemedelsföretaget Pfizer har ett vaccin mot Corona klart. Pfizer lanserar detta och i Storbritannien är man nu beredd att distribuera det i stor skala. Detta skall ske på en vecka, är det sagt. Tror någon att det kommer att gå så fort i Sverige?

Annons

Nej, tänkte väl det. Det lär det heller inte göra. Här skall byråkratin ha sin gång och allt skall godkännas. Det är väl i och för sig bra, att man inte skickar ut läkemedel på marknaden hur som helst. Men det är nog inte där skon klämmer…

För detta handlar inte om att svenska myndigheter som Läkemedelsverket skall ge sin uppfattning om det nya vaccinet. Det skall de förstås göra – men det är inte det som är flaskhalsen – utan statens och regionernas ineffektivitet.

Enligt uppgift är det en (1) region av 21 som säger sig vara beredd att distribuera vaccinet. Men vad kan man vänta sig?! De har ju bara haft knappt ett år på sig att fundera kring hur detta skulle hanteras…

Det handlar om att Sverige är precis lika illa förberett och ineffektivt som vi var i våras. Och har varit i många år. Men det var först i mars 2020 som det uppdagades. ”In flagranti” – om man så säger…

Det har inte hänt ett smack – inte bara vad det gäller vaccindistribution.

Även på andra områden med bäring på pandemin pratas och pratas och pratas det fortfarande om behovet av att bygga upp nya beredskapslager. Lager som vi hade tills för 20-25 år sedan, när allt skingrades för vinden av Göran Persson och sedan Fredrik Reinfeldt.

Lager vi hade behövt i våras.

Annons

Visst, Försvarsmakten kommer själv att få förvalta den materiel, som man har ett direkt behov av. Men allt det övriga läggs på privata aktörer.

Privata aktörer behövs verkligen på många ställen, så inget ont om dem. Men vi minns alla hur det gick när videodistributören Bonver skull förmedla apoteksutrustning för ett par år sedan…

Man verkar inte ha lärt sig någonting. Och infrastrukturen för att ta hand om våg två, våg tre, våg fyra av Corona-virusets spridning är lika nollställd som för nio månader sedan.

Sedan kan Stefan Löfven sitta i TV4 Nyheter framför en svensk flagga och med allvarlig min ”hoppas” hur mycket han vill. Han är ytterst chef och ansvarig även för detta. Och han har inte klarat av att göra sitt jobb.

Vi lär inte se något vaccin i Sverige på ett bra tag. Om nu någon trodde något annat…

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!