EU får förbereda sig på en ny större migrantvåg över Medelhavet

EU får förbereda sig på en ny större migrantvåg över Medelhavet

Terrororganisationen IS växer – trots att den inte kontrollerar något område längre. I Afrika ansluter sig allt fler löst sammanhängande terroristgrupper till IS. EU måste förbereda sig på en ny ännu större migrantvåg över Medelhavet. Det skriver Johan Westerholm på Ledarsidorna.

Annons

Terrorrörelsen Boko Haram i nordvästra Afrika har mördat minst ett 70-tal människor på senare tid i Nigeria. Boko Haram har tidigare svurit en trohetsed till IS. Nu växer dessa terrorceller över hela den afrikanska kontinenten.

Radikala muslimer från Kenya och Tanzania utvecklar ett lågintensivt uppror till att bli ett religiöst krig, jihad, mot Moçambiques regering. Jihadister i norra Moçambique har intensifierat sina militära operationer i ett försök att etablera ett sammanhängande  islamistiskt emirat.

Det eskalerande våldet har blivit ett säkerhetsproblem för Moçambiques regionala grannar: Sydafrika, Uganda, Tanzania, Kenya och Somalia.

Den sunni-islamistiska gruppen Ansar al-Sunna har svurit trohet till IS och är delvis inspirerad av Somalias ledande terroristorganisation, Al-Shabaab. Terrorgruppen har drivit cirka 200.000 människor från sina hem och ligger bakom morden på ytterligare ett par tusen.

Ansar al-Sunnas taktik är densamma som användes inledningsis i Irak och Syrien. Attackerna är koncentrerade till städer och byar längs kusten vid Indiska oceanen: Halshuggningar, mordbränder och gisslantagande. Ansar al-Sunna finansieras genom illegal handel med elfenben och narkotika.

Intensiferingen av Ansar al-Sunnas terror har föranlett Moçambiques granländer att vidta åtgärder. Sydafrika bidrar med säkerhetsrådgivare tillsammans med Moçambiques regeljära armé för att bekämpa terroristerna. Både Uganda och Tanzania idag skickar vapen och annan försvarsmateriel till Moçambique.

Det internationella stödet till Moçambique har varit svagt, men det ökar. EU har meddelat sin avsikt att ge Moçambiques regering ekonomiskt stöd och även USA finns på plats för att stötta såväl Moçambique som grannlandet Zimbabwe.

Annons

Afrika är idag terrorsekten IS:s nya slagfält. Man slår mot svaga stater och omfattande korruption. Och migrantvågorna till EU liksom viktiga råvarutillgångar kommer att påverkas av detta.

Ansar al-Sunnas anslutning till Islamiska staten riskerar att få följder i flera sydafrikanska stater på samma sätt som i västra Sahara, Mali och Mauretanien, och Nigeria.

NB Nyhetsbyrån har tidigare skrivit om hur IS-terrorn växer i södra Afrika.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!