Mångfald och genusperspektiv i ny barnbibel

Mångfald och genusperspektiv i ny barnbibel

Den nya svenska barnbibeln är den första på mer än 25 år som har översatts direkt från grundtexterna på grekiska och hebreiska. Till skillnad från äldre barnbiblar innehåller den här ett ”mångfalds- och genusperspektiv” och ser barnet som en reflekterande människa. Det skriver SVT.

Annons

Författaren till boken är biskopen Sören Dalevi, som har forskat kring barnbiblar och själv har översatt bibeltexterna från hebreiska och grekiska. Vanligen översätts barnbiblar från engelska.

Marcus-Gunnar Pettersson är ledamot i Svenska barnboksakademien. Han har illustrerat barnbibeln. ”Jag fick manuset om skapelseberättelsen och där fanns ordet ”huller om buller” med. Då kände jag att det här kan bli ett väldigt roligt uppdrag, för jag tycker att barnkulturen i kyrkan har varit ganska humorlös.” Det säger Pettersson.

Det har givits ut flera barnbiblar genom åren, som Anne de Vries klassiker ”Barnens bibel” från 1961. Barnbiblar ingår i de kristna kyrkornas långa tradition av att undervisa barn, men fokus har skiftat genom åren.

I 1950-talets söndagsskola skulle barnen lära sig Lilla katekesen, medan 1980- och 90-talens mer ”barnvänliga” budskap handlade om att vara snäll. I dag är det viktiga att barnen får tänka själva kring bibelberättelserna.

”Tittar man på barnbiblarna som kommit ut på senare tid så tycker jag att ett utmärkande drag är att man inte vågat ta ut svängarna. Man har haft svårt för de bibeltexter som vi vuxna tycker är ’svåra’. Jag tänker att barn har behov att spegla sina liv även i tuffa berättelser.” Det säger Sören Dalevi.

I den nya barnbibeln finns en mångfald bland karaktärerna – till skillnad från äldre versioner, där många är vita. Den har även ett genusperspektiv som enligt Dalevi stämmer bättre överens med bibelns originaltexter. Exempelvis är det inte givet att mannen kom före kvinnan.

Christopher Jarnvall

Annons
Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!