Geniet Beethoven fyller 250 år i veckan

Geniet Beethoven fyller 250 år i veckan

Den 16 december fyller det musikaliska geniet Ludwig van Beethoven 250 år. Han föddes i tyska Bonn 1770 och dog i Wien 1827. Ett musikaliskt underbarn som lär ha manats på hårt av sin far, sedan Mozarts framgångar hade blivit kända.

Annons

Beethoven kom från en musicerande familj med flamländska rötter. Både farfar och far var professionella musiker. Ludwig själv blev pianist och så småningom också kompositör.

Den unge Beethoven gjorde sitt första framträdande som sjuåring och i tonåren träffade han också den fjorton år äldre Mozart. Avsikten var att Beethoven skulle bli Mozarts elev, men eftersom modern vid den tiden dog, fick han återvända till Bonn och ta hand om syskonen.

Ludwig van Beethoven återvände 1792 till Wien, men då var Mozart död. Han blev då istället elev till Joseph Haydn. De drog dock aldrig jämnt och Beethoven bröt upp och skaffade sig andra lärare, bland andra Salieri.

Beethoven kom att försörja sig genom musikundervisning i den österrikiska aristokratin och uppmärksammades så småningom av familjen Bonaparte, som tog makten i Europa i början av 1800-talet.

Beethoven var också en stor beundrare av sin samtida, den segerrike Napoleon Bonaparte. Till minne av honom skrev han sin tredje symfoni: ”Eroica”, men lär ha blivit besviken på Napoleon, då denne lät kröna sig till kejsare.

Hörseln på den unge pianisten och kompositören blev allt sämre efter 20-årsåldern och när han skrev sina sista verk var han i praktiken helt döv. För honom fanns tonerna bara inne i huvudet. Det gjorde honom deprimerad och självmordsbenägen.

Han härdade dock ut och när han skrev sin sista – och kanske mest kända – symfoni var han stendöv. Det är den nionde med den avslutande kören till Schillers ”An die Freude”.

Annons

För eftervärlden är Ludwig van Beethoven välkänd. Den femte symfonins inledning är ofta spelad och nian har odödliggjorts genom att den sista körversen har blivit Europeiska Unionens speciella tema.

Hans bostad i Wiens stadskärna finns kvar. Det låg inte långt från stadens gamla stadsmurar. Han har också odödliggjorts av en krater på planeten Merkurius, som har uppkallats efter honom.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!