Bra att vaccineringen är igång – men TV4 borde leta riktiga nyheter

Bra att vaccineringen är igång – men TV4 borde leta riktiga nyheter

Nu har det kommit vaccin mot Corona till Sverige. Utmärkt! Läkemedelsföretagen – inte minst Pfizer – har gjort ett bra jobb. Regeringen har – inte helt förvånande – lyckats sämre med sin uppgift. Vi fick inte så många doser vi behövde.

Annons

TV4:s påannonseringar har poppat upp tre eller fyra gånger bara denna söndagmorgon, som en reklamflyer för regeringen.

TV4 har kunnat berätta att de första har vaccinerats i Mjölby, att en vaccinerad man tyckte att nålsticket kändes som ett myggbett, att Helsingborg startar sin vaccinering. Samt att Stefan Löfven har hållit tal.

OK?

Här frågar vi oss: Är detta verkligen viktiga nyheter? Eller handlar det kanske snarare om information från statsmakten som körs ut i mainstream-media? Information så att folk begriper att det är bra och inte livsfarligt att vaccinera sig? Snarare förknippat med livsfara att låta bli…

Handlar det kanske om att vissa grupper – framför allt äldre med dåliga eller inga svenskkunskaper – som vi vet har drabbats hårdare av Corona inte skall ha någon som helst möjlighet att skylla på att de inte har fått information?

Varför kör man i så fall inte informationen på engelska? Eller arabiska? Eller tigrinska? Eller vilket språk som nu är begripligt för alla dem som skyller på att de inte hört något. Trots att vi, vet att SR:s satsningar på ”multilingvistisk” information tutade ut varningar kring Corona redan i januari…

Eller handlar det om att berätta för alla skeptiker att man inte tvärdör om man får en vaccinspruta i kroppen? Ja, det är väl oklart. Det kanske bara handlade om att TV4 inte orkade leta upp riktiga nyheter.

Annons

NB Nyhetsbyrån gör inte på något sätt anspråk på att vara epidemiologiskt sakkunniga. Och vi kan inte förutsäga effekter eller – i värsta fall – bieffekter av vaccinet. Men vi tycker att det är bra att vi äntligen har fått ett vaccin.

Vi kan förstå – med tanke på svininfluensan,  vaccineringen och bieffekterna i dess spår runt 2011 – att spåren förskräcker för många. Men vi tycker ändå att det är bra att det nu förs fram vaccin och att framför allt riskgrupperna vaccineras.

Är man 25 eller 30 och fullt frisk kan det säkert finnas skäl att avvakta. Är man 80 borde det inte råda någon tvekan om att man tar sprutan. Det är normalt inte de unga som blir värst sjuka och belastar vården.

Sannolikt kommer det inte att bli tvång på att vaccinera sig, som många har fruktat. Men det är väl inte otroligt att det dyker upp incitament för att ta vaccinet. Ett sådant kan vara, att vissa länder framöver inte tillåter inresa om man inte visar upp färska friskintyg eller papper på att man har fått vaccin.

Att det i nuläget skulle råda någon risk eller för den del oro för ”övervaccination” känns dock helt osannolikt. Sverige har fått 10.000 doser som skall fördelas över landet. Östergötland fick t ex 425, enligt uppgift.

Hur det än förhåller sig: Skönt att vaccinet är här för dem som behöver det. Och skönt att läkemedelsföretagen har gjort ett gott arbete. I övrigt tänker vi inte orda så mycket mer om detta. Men tycker fortfarande att TV4 är kass och borde leta fram fler riktiga nyheter.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!