”Ingen koll utan folkräkning – 300 miljarder har betalats felaktigt sedan 2005”

”Ingen koll utan folkräkning – 300 miljarder har betalats felaktigt sedan 2005”

”Regeringens tillsatta ’Delegationen för korrekta utbetalningar från välfärdssystemen’ konstaterar att runt 300 miljarder kronor betalats ut felaktigt under 15 år.” Vår krönikör Josefine Allenberg konstaterar, att det är lika mycket som Polisens budget under samma tid och hon efterlyser en folkräkning och ordning och reda i de offentliga utgifterna: 

Annons

”En gång i tiden gick vi fackeltåg från skolan till kyrkan för julavslutning och vart annat år uppträdde nervösa elever i julspelet med sång och skådespel, mig själv inräknad. Tidigare i år gjorde en nyhet att jag drog mig till minnes några verser därur om kejsaren Augustus:

”Man skulle räkna folket det var som havets sand, men skatt det ville Kejsarn ha, ja till och med från Afrika. Så måste alla skynda hem till sin egen stad och gå till skatteskrivarn och ställa sig i rad, för skrivarn ville ha besked om namn, adress och yrke med”.

Nyheten som fångade medias intresse var att en folkräkning efterfrågades. För hur många finns det egentligen i vårt land idag och med laglig rätt att vistas här? Senast en räkning gjordes var 1990 och mycket har hänt sedan dess. Enligt uppgift finns uppemot 400 000 människor i Sverige utan styrkt identitet, men ingen vet.

Kontrollsystemen är tydligen så undermåliga att t.o.m. en försvarsminister från ett annat land kan mygla till sig bidrag. Sverige uppges ha blivit ett smörgåsbord och ingen verkar veta hur mycket som blöder ur systemen och etter värre är att ingen verkar kunna hållas ansvarig.

Regeringens tillsatta ”Delegationen för korrekta utbetalningar från välfärdssystemen” konstaterar att runt 300 miljarder kronor betalats ut felaktigt under 15 år.

300 miljarder – det är ungefär vad Polisen haft i anslag under samma period. Pengar som hade kunnat gå till exempelvis bättre sjukvård och högre pensioner utan en enda skattehöjning. Därtill kan läggas myndigheters ibland tvivelaktiga kvalitet på upphandling som ibland går lite tokigt och ministrars oförmåga att inordna sig efter egna rekommendationer.

Gustav Möller, socialdemokratisk socialminister under nära tjugo år tillskrivs citatet ”Varje förslösad skattekrona är en stöld från folket”. Om detta togs på allvar räcker inte orden till för att beskriva vad som pågår år ut och år in rakt framför vår näsa.

Annons

Av respekt för dem som varje dag sliter och betalar in skatt till det gemensamma borde detta vara nog för våra beslutsfattare att initiera åtgärder.

Det saknas alltid pengar, påstår politikerna i olika ordalag. Det verkar snarare som att det saknas förmåga att prioritera och kontrollera. Det sägs att tillit är bra men att kontroll är bättre. Vill vi ha inskränkningar? Troligen inte. Vill vi ha bidragsfusk och bli utnyttjade av privatpersoner och organisationer? Definitivt inte!

Jag tror att de flesta vill göra rätt för sig och bidra, men jag tror också att den viljan urholkas allt mer ju mer som försnillas. Rätt bidrag till rätt person är det nog få som ifrågasätter.

Om nu inte bidragsfusk anses tillräckligt prioriterat för att genomdriva en folkräkning så får vi hoppas att vår inhemska säkerhet prioriteras högre och säkerställs av våra folkvalda. I samma artikel kan vi dock läsa att en majoritet av dem som fått utvisningsbeslut enligt lagen om särskild utlänningskontroll fortfarande är kvar, någonstans, i Sverige efter 15 år.

Det är anno 2020 fullt möjligt att vara skriven på en/flera adresser där man inte bor och vissa tjänar stora pengar på detta. Det är trots politisk kännedom fullt möjligt att ha multipla samordningsnummer.

Även om inte samordningsnumret i sig är det som skapar den falska fasaden, så är det en komponent som effektivt bidrar till den. Det är en lukrativ business att kombinera samordningsnummer med falska intyg för att ge sken av laglig verksamhet och därmed få tillgång till svenska välfärdsförmåner.

Hur mycket längre kommer detta tillåtas pågå? Det sker helt öppet på nätet inom och utom Europa och det finns många sidor som snällt tipsar hur man ska gå tillväga för att få mesta möjliga från vårt det svenska smörgåsbordet.

Utan kunskap och insikt är det svårt att göra en korrekt bedömning och därmed inte heller möjligt sätta in ändamålsenliga åtgärder. Det kräver även ett klimat där diskussioner inte kvävs vare sig av inhemska krafter eller censureras av utländska teknikjättar.

Man behöver inte hålla med om allt som skrivs men vi behöver alla stå upp för rätten att uttrycka vår åsikt och bidra till en bredd och djup av diskussioner i det mediala landskapet.

Jag tror ingen förväntar sig underverk och resultat i närtid, men ju längre insikter och insatser dröjer desto värre kommer en framtida omvälvning tvingas bli.

Sverige har mångårig pallplats på folkets välvilja till att låta sig beskattas. Så hur kommer det sig att regeringen inte tar möjligheten, likt kejsaren Augustus, att säkerställa hur många och vilka som finns i vårt land att ta in skatt från och fördela pengar till? Är de rädda att inse att ekvationen inte längre går ihop?

Det finns – förutom Augustus – en annan mycket omtalad kejsare, men han gick utan kläder.”

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!