”Shop till you drop”

”Shop till you drop”

Skall vi ha en ledning av Sverige som bryter mot sina egna uppmaningar och direktiv? Först avslöjades Morgan Johansson (S), sedan Stefan Löfven (S), Lena Hallengren (S) och sedan Liberalernas ledare Nyamko Sabuni – och såklart den gäckande olyckan Dan Eliasson (S), chef för MSB. Alltid i farten…

Annons

TT kunde berätta att även Liberalernas partiledare hade varit ute en shoppingrunda i Täby Centrum dagen efter det att Löfven med allvarstyngda ord hade tillhållit oss andra att stanna hemma om det inte var absolut nödvändigt att gå ut.

Nej, vi blir inte moraliskt upprörda över att Stefan Löfven julhandlar i Gallerian mitt i Stockholm eller att Morgan Johansson går på mellandagsrea i Lund. Med livvakter i hasorna.

Inte heller går världen under för att Lena Hallengren eller Nyamko Sabuni julshoppar. Eller för att – för den delen – Dan Eliasson flyger till Kanarieöarna.

Vi tycker egentligen att Löfven & Co kan få hämta sina klockor, handla sina julklappar och flyga på semester eller vad de nu skall göra. Så länge de använder omdömet och håller sig inom de rekommendationer och regler som vi har satt upp. Faktiskt.

Det var dessutom säkert bra för urmakaren i Stockholm respektive vitvaruförsäljaren i Lund att få in en extra slant på året. Och butikerna i Kalmar eller Täby mådde inte dåligt av minister- respektive partiledarbesök. Och får flyget sälja en extra stol är det väl gott och väl.

Handeln och resebranschen har det extra tufft. Corona har slagit hårt och regeringens påannonserade lättnader för småföretagare dröjer.

Men! En ledare skall vara ett gott exempel!

Annons

Det gick inte mer än ett par dagar från det att Löfven med förmanande ord och bister min uppmanade oss andra att stanna hemma – om det inte handlade om livsviktiga besök i handeln.

Livsviktiga var sannolikt inte vare sig Johanssons eller Löfvens eller Hallengrens shoppingrundor. Och Eliasson hade kunnat stanna i Sverige. Sabuni – hävdar Liberalerna – skulle handla mat och medikamenter, så hon höll sig kanske inom ramen…

Men – hittills – har alltså tre ministrar, varav en är statsministern, tagits med fingrarna i syltburken: När de bröt mot sina egna uppmaningar och införda restriktioner! Löfven – sägs det också av ett vittne – sågs även i en sportaffär i Stockholm redan den 19 december.

Detta är alltså vår statsledning.

I det militära kallar man uppträdande likt detta för dåligt föredöme och undermåligt ledarskap. Vederbörande chef hade entledigats. Han får inte truppen med sig.

I det civila benämner man det hyckleri. Och dåligt föredöme. Och undermåligt ledarskap.

Fråga vem det vara månde och ni får samma svar.

Men i politiken kan man alltså göra litet som man tycker…?

Och – OK – det är förmodligen ingen större skada skedd av detta. Men grundläggande för all pedagogik är att man föregår med gott exempel. Det har inte stora delar av den överhet som ålägger oss andra att sitta hemma gjort. Därför kommer all trovärdighet att vara bortblåst nästa gång Löfven med allvarlig min uppmanar oss att tvätta händerna och stanna hemma.

”Liten shoppingrunda stjälper ofta stor regering”, eller hur nu talesättet lyder. Man skulle också kunna konstatera: ”Shop till you drop”. Detta kommer inte svensken att glömma i första taget. Och det borde föranleda en eller annan droppad politiker eller generaldirektör.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!