Skall halva regeringen avgå – och dra med sig Dan Eliasson?

Skall halva regeringen avgå – och dra med sig Dan Eliasson?

Vad händer nu i Sverige? Skall halva regeringen tvingas bort eftersom flera ministrar – och en generaldirektör på en nyckelbefattning – har ignorerat den egna uppmaningen att undvika julhandeln och ställa in icke nödvändiga resor?

Annons

Stefan Löfven, Magdalena Andersson, Morgan Johansson, Lena Hallengren – samtliga ministrar har setts i julhandeln, i mellandagsrean eller på skidsemester. Och deras politruk Dan Eliasson, generaldirektören för MSB, flög på semester till Kanarieöarna.

I Kanada tvingas finansministern i delstaten Ontario att avgå efter en semesterresa till Karibien under pågående pandemi. Rod Phillips avgick på uppmaning av delstatens premiärminister Doug Ford. Philipps bad om ursäkt och kallade semesterresan ett “dumt misstag.

I Sverige uppmanas istället MSB:s generaldirektör Dan Eliasson att ”reflektera” över samma beteende av Mikael Damberg. Det skriver Ledarsidorna.

Även en tjeckisk minister beordrades av liknande skäl att avgå i oktober. Det var den tjeckiske hälsoministern Roman Prymula, som inte bar munskydd vid ett restaurangbesök. Reglerna gäller lika för alla, menade man och premiärministern uppmanade honom att lämna regeringen. Detta enligt tjeckisk media.

Men vad händer nu i Sverige? Tja, förmodligen ingenting annat än att vi – i bästa fall – får en vag avbön. Ni vet av typen ”vi har varit naiva”. Och sedan är allt glömt och det tuffar på som vanligt.

Vi har dessutom en oppositionsledare – Ulf Kristersson – som inte har sagt ett ljud i frågan. Möjligen – men det är vår spekulation – för att han själv har varit ute i svängen i juldagarna. Så han skulle därför kasta sten i glashus… Möjligen. Eller?

Men när Stefan Löfven står där på podiet igen med allvarlig min och uppmanar oss till restriktioner, då är hans förtroende förbrukat. Ingen kommer att lyssna på honom. Det i sig är nog den allra allvarligaste följden av regeringens släpphänta låt-gå-agerande.

Annons

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!