USA: ”Allt mer tyder på att COVID-19 började i ett kinesiskt laboratorium”

USA: ”Allt mer tyder på att COVID-19 började i ett kinesiskt laboratorium”

Enligt den amerikanska säkerhetsrådgivaren, Matthew Pottinger, har teorin om att COVID-19 startade i ett kinesiskt regeringsknutet laboratorium i Wuhan stärkts avsevärt. Det skriver New York Post.

Annons

Pottinger, som är en stark Peking-kritiker, har fällt påståendet i ett Zoom-möte med brittiska tjänstemän som genomfördes nyligen.

”Det finns en mängd bevis för att laboratoriet i Wuhan sannolikt är den mest trovärdiga källan till viruset”, enligt Pottinger. Det skriver Daily Mail.

Pottinger var en av de första amerikanska tjänstemännen som slog larm om virusets ursprung i januari 2020, och han har enligt uppgift misstänkt redan vid utbrottet av coronaviruset att det härstammar från ett kinesiskt laboratorium.

Pottinger beordrade amerikanska underrättelsetjänster att söka efter bevis som styrker det som han påstår. Det rapporterade New York Times i april.

En kinesisk virusforskare har tidigare hävdat det motsvarande, efter att hon flytt till USA efter att hon hävdat att Peking raderat bevis för att Covid-19 är producerat i ett labb. Västerländska medicinska experter har diskrediterat dessa påståenden.

Världshälsoorganisationen (WHO) har undersökt virusets ursprungskälla sedan det första fallet offentliggjordes i januari 2020. Patient-Zero har dock inte hittats.

”Parlamentsledamöter runt om i världen har ett moraliskt ansvar att avslöja WHO:s utredning för att vara bristfällig”, sa Pottinger till parlamentarikerna.

Annons

”Även etablissemangpersoner i Peking har öppet avvisat marknadsteorin”, sade Pottinger med hänvisning till ursprungsteorin om att Covid-19-viruset överfördes från djur till människor på en marknad i Wuhan.

Andreas Swedberg

Relaterat
”Covid-19 skapades i ett labb” – det påstår kinesisk virusforskare

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!