Trump sista(?) strid mot Biden

Trump sista(?) strid mot Biden

Jo, vi gillar i stort Donald Trumps politik på denna ledarsida. Det har nog framgått… Vi gillar förstås inte allt och vi föredrar kanske Joe Bidens mer gentlemannamässiga framtoning på det personliga planet. Men vi ser inte, att Bidens presidentskap över USA kommer att tillföra så mycket.

Annons

Trump har trots allt uträttat väldigt mycket. Och han har gjort det han lovade i valet 2016. Och välförtjänt eller ej – det kan man tvista om till leda – blev sittande president nyligen utsedd till den mest beundrade personen i USA. Han brädade även Obama.

Vi får nog ändå tro, att Biden till slut kommer att bli president. Även om han är gammal och virrig – faktiskt så till den grad, att till och med vänstern i USA skämtar om hans ålder. Men de inväntar väl antagligen att Kamala Harris tar över, gissar vi.

Vad hon skulle komma att uträtta som president, känns mer oroande. Vi skall inte glömma bort, att socialisterna, som ville ha Sanders som president, sedan flockades bakom Harris och Biden.

Men Donald Trump ger sig uppenbarligen inte.

Den 6 januari kommer ett antal republikanska senatorer att försöka vända utvecklingen till Trumps fördel. NB Nyhetsbyrån skrev om detta igår. I Nevada protesterar man mot valresultatet, som – menar man – var felaktigt. I Georgia stämmer Trump nu valansvarige efter läckta telefoninspelningar. Det rapporterar TV4 på måndagmorgonen.

Så sista ordet är ännu inte sagt. Och Trump lär nog hur som helst komma igen 2024. Då lika gammal som Biden är nu.

Vi gissar att Donald Trump älskar den storm han har rivit upp. Han är rubrikernas man och folk älskar eller hatar honom för det. Men likgiltig är man inte. Även här i Sverige har han fungerat som en vattendelare.

Annons

Presidentvalet i USA 2020 – och det pågår ju på sätt och vis ännu – har delat folk i kungariket litet på samma sätt som Sverigedemokraterna gjorde en gång i tiden. ”Kom man ut” som Trump-supporter, tystnade strax omgivningen och grannarna vände en ryggen.

Även om man röstar borgerligt är det inte ”fint” att hålla på Trump. En stor del av hans supporterskara är ju amerikanska ”hillbillies” och sådana vill ju de flesta helst inte förknippas med…

Att en betydande del av Donald Trumps anhängare även består av exempelvis svarta amerikaner räknas tydligen inte i sammanhanget.

En annars inte helt obegåvad före detta korrespondent från gamla media, jämförde – samtidigt som han gav sin devota hyllning till Biden – till och med Trumps supporterskara med ”förintelseförnekare”.

Tja, man kan tycka mycket om folk, men den liknelsen känns ändå rätt osmaklig och är ett verkligt lågvattenmärke i sammanhanget. Någon hyfs kan man kräva – även från gamla bittra, halvt bortglömda skribenter som gör vad de kan för att synas.

Fighten lär fortsätta. Både i USA – uppenbarligen – och i spalterna här hemma. Det ser trots allt ut som att Biden vann valet. Sedan kan man väl fundera på med hur mycket, med tanke på det fusk som utreds.

Men Trump ger sig inte. Det kommer att hända saker de närmaste två veckorna i USA. Sittande president lär kämpa in i det sista.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!