USA är oroande – men nu behöver vi fokusera på Sveriges problem

USA är oroande – men nu behöver vi fokusera på Sveriges problem

Vi hade redan i höstas – efter presidentvalet – på känn att något skulle kunna hända i samband med presidentbytet i januari. Och gårdagens kravaller i Washington DC och mobben som plundrar och vandaliserar Capitolium väcker avsky.

Annons

NB Nyhetsbyrån har följt USA i stort sett sedan vi startade. Ibland har vi skrivit si, ibland så. Ömsom har man anklagat oss för att gå i mainstream-medias fotspår, ömsom har vi beskyllts för vara Trump-anhängare.

Det senaste dygnet har vi försökt – utifrån olika vinklar – skildra det som händer i USA just nu. Och det är väldigt mycket och väldigt svårt att överblicka. Det är mycket fejkbilder, mycket felaktig information i omlopp. Vi vet inte exakt vem som har gjort vad. Som alltid. Så var det under BLM-kravallerna, så var det igår i Washington DC.

Men generellt ogillar vi dem som ställer till kaos och brukar våld.

Det gäller vänstern i BLM och kravallerna i somras. Det gäller tokskallarna som definitivt passerade gränsen när de bröt sig in i Capitolium igår. Det gäller båda sidor och man måste kunna hålla flera tankar i huvudet samtidigt. Det klarar man nog generellt bättre i USA än här i Sverige. Återigen: Allt är inte svart-vitt.

Det finns säkert ilska i alla led. Det kan finnas orsaker till ilskan. Men det vi har sett under det senaste året av kravaller i USA börjar likna revolution i olika faser. För att inte tala om inbördeskrig. När man röjer och ockuperar städer – eller tar sig in i demokratins hjärta och börjar plundra – då har det gått för långt.

Vi är egentligen inte chockade. Vi trodde att det kunde sluta så här. Vi såg det komma – om man så vill. Vi är därför sorgsna och oroade. Det som händer i USA – från vänster till höger – är uppslitande och har betydligt större återverkan på världen än om det hade hänt i vilket annat land som helst.

Men vi har enorma problem att hantera här hemma i Sverige. Nu låter vi Biden bli president i USA oavsett valresultat. Han är utsedd och det måste respekteras. Trump får ta sina supportrar i örat och lämna över makten och därefter klara sig bäst han kan. Det kommer säkert att gå bra. Det går ingen nöd på honom.

Annons

Vi fokuserar nu på det Sverige vi älskar och som behöver all uppmärksamhet det kan få. Trump, Biden, Harris och allt vad de heter lägger vi åt sidan för stunden – men kommer säkert att få tillfälle att återkomma till dem ibland. Garanterat.

Tack för att ni följare oss med intresse eller ilska. Eller helt enkelt bara gillar oss!

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!