Malmöungdomar shoppar med stulna kortuppgifter

Malmöungdomar shoppar med stulna kortuppgifter

Många ungdomar i Malmö använder stulna kontokortsuppgifter för att åka elsparkcykel och shoppa mat, kläder och mobiler. Det skriver Expressen.

Annons

Risken att ungdomarna skulle åka fast är liten enligt Stefan Larsson, bedrägeriutredare hos polisen i Malmö.

– Det här är utländska sidor som ligger på servrar utomlands. Och kontokorten är i regel utländska företagskort. Ofta från Asien eller Sydamerika. Och vi måste alltid ha en målsägande när vi upprättar en anmälan om brott. Oftast har man hackat sig in hos en hotellkedja eller dylikt och kommit åt kortuppgifterna. Man vill åt kort med högre kreditgränser, säger Stefan Larsson till Sydsvenskan.

De stulna kontokortsuppgifterna hittar ungdomarna på en öppen sajt. Kortuppgifterna används mest för att öppna upp elsparkcyklar eftersom bolagens appar inte kräver att man legitimerar sig, det räcker med att ange ett mobilnummer.

– Det är som att uppmuntra till brott om du inte kräver någon form av identifiering, säger Stefan Larsson till tidningen.

Sverige är enligt Google trends ett av de europeiska länder där sajten används mest och Malmö sticker ut jämfört med övriga svenska storstäder.

– Vi har länge sett att Malmö sticker ut i de här sammanhangen, säger Stefan Larsson till tidningen.

Det ligger en statlig utredning på inrikesminister Mikael Dambergs bord som föreslår att oregistrerade kontantkort förbjuds vilket skulle göra det svårare att begå den här typen av brott, men det har ännu inte lett till något lagförslag.

Annons

Andreas Swedberg

Relaterat
Försvunnen konst och stulna vapen från regeringskansliet

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!