Turkiets president Erdogan mer försonlig gentemot Biden

Turkiets president Erdogan mer försonlig gentemot Biden

Turkiet har gått på tvärs inte bara mot EU på senare år, utan även mot det USA som har präglats av president Trumps utrikespolitik i regionen – där relationen med Israel har varit i fokus. Men vi har också sett ett tydligt amerikanskt stöd till kurderna.

Annons

Turkiets president Erdogan förbättrar nu sin attityd gentemot USA inför Joe Bidens tillträde. Det skriver  Ledarsidorna.

Ledarsidorna går igenom och analyserar situationen i Mellanöstern, idag präglad till stor del av Erdogans Turkiet och deras stöd till islamistiska krafter.

Sverige har gått emot större delen av EU i sin hållning gentemot Turkiet. Moderaten Carl Bildt har som utrikesminister i Fredrik Reinfeldts regeringar varit en tillskyndare av ett turkiskt medlemskap i EU, vilket sannolikt har grundat sig på en felaktig analys av den väg Erdogans Turkiet har valt.

Regeringen Löfven har sedan ytterligare fördjupat de svensk-turkiska förbindelserna.

Turkiets relation med Israel mjukas nu också upp. Det är förbindelser som historiskt sett har varit förhållandevis goda och turkarna var också tidiga med att erkänna Israel.

Nu ser man att ett antal arabiska länder – Bahrain, Marocko, Sudan och Förenade Arabemiraten – har gått med på att normalisera diplomatiska band med Israel i de så kallade Abraham-avtalen, vilka har förhandlats fram av president Trump.

Detta har sporrat Turkiet att åter försöka normalisera relationen med Israel.

Annons

Christopher Jarnvall

 

Bild: Wikipedia

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!