Eliasson tog inte ut semesterdagar för privat resa till Kanarieöarna – får ytterligare 300.000

Eliasson tog inte ut semesterdagar för privat resa till Kanarieöarna – får ytterligare 300.000

MSB:s avgående generaldirektör Dan Eliasson tog inte ut semester, när han lämnade Sverige för en privat resa till Las Palmas tidigare i höstas. När han nu slutar kommer han att få nästan 300.000 kronor för över ett års innestående semesterdagar. Det skriver Dagens Nyheter.

Annons

Eliasson har meddelat, att han lämnar sin tjänst som generaldirektör för Myndigheten för samhällskydd och beredskap efter den famösa resan till Kanarieöarna över jul och nyår.

Senare framgick, att det inte var första gången han lämnade landet under pandemin. Även i november var Dan Eliasson i sitt hus på Kanarieöarna. Enligt MSB rörde det sig om en privat resa – hur länge han var där har MSB inte svarat på.

Inrikesminister Mikael Dambergs (S) har via pressekreteraren tidigare sagt, att varken inrikesministern eller hans statssekreterare har känt till resorna i november och december.

Av Eliassons lönebesked framgår, att han inte tog ut en enda semesterdag under resan i november. Han hade inte heller fattat något beslut om att utse en tillförordnad ställföreträdare på plats i Sverige.

MSB har dock sagt, att arbetsordningen för myndigheten ger chefen för avdelningen för verksamhetsstöd samma beslutsbefogenheter som generaldirektören och att det därför inte behövs fattas särskilda beslut om ersättare om generaldirektören är borta under en kortare period.

Under julresan – totalt två veckor – tog han ut fyra semesterdagar och var formellt i tjänst i två dagar. Enligt dokument från MSB registrerades semesterdagarna efter det att resan uppmärksammades i media.

Dan Eliasson har nu enligt MSB totalt 36 innestående semesterdagar som han har sparat under tiden på myndigheten och som han nu kommer att få när han lämnar sin tjänst.

Annons

Dan Eliasson är en av landets högst avlönade myndighetschefer – med en lön på 162.500 kronor i månaden och 35 semesterdagar per år. Det innebär att de 36 sparade semesterdagarna motsvarar ett drygt års semester och är värda totalt runt 300.000 kronor.

Eliasson får nu istället en tjänst med bibehållen lön i Regeringskansliet – hans avtal förlängdes nyligen och sträcker sig till 31 december 2022.

MSB vill inte kommenterar varför den avgående generaldirektören – som tillträdde i mars 2018 – har så mycket sparad semester. I somras hade han ersättare under en period på fem veckor, men enligt lönebeskeden tog han inte ut semester för alla dagarna.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!