Kärnkraften stängs – nu importerar Sverige polsk kolkraft

Kärnkraften stängs – nu importerar Sverige polsk kolkraft

Elpriserna stiger och koldioxidutsläppen ökar i takt med att Sverige tvingas importera polsk kolkraft. Så ser det ut tio dagar efter det att ännu en svensk kärnreaktor stängdes vid nyår. Det skriver Nyheter Idag.

Annons

Vid Naturskyddsföreningen uppmanar Kristina Östman i en tweet oss alla att göra en insats för klimatet: ”Just nu har hela Sverige väldigt höga elpriser och importerar smutsig kolkraft från Polen.” Själv meddelar hon, att hon kommer att göra en insats genom att avvakta med morgondisken.

Miljöpartiets har drivit på i regeringen för att stänga ner svenska kärnkraftverk. effekten ser vi nu. Förutom ökade koldioxidutsläpp fick samtliga svenska elområden också erfara spotpriser på över en krona per kilowatt-timme under fredagen.

Priset ut till konsument blir dock betydligt högre, eftersom både elcertifikat, ursprungsgarantier, skatter och moms tillkommer.

Det Ser heller inte ut som att elpriserna kommer att vända nedåt i förstone. Tvärtom går vattenkraften för full effekt liksom de kvarvarande svenska kärnkraftverken. Tjockoljeeldad reservkraft står i beredskap i Karlshamn och även gasturbiner finns att tillgå.

Under den närmaste veckan väntas det bli riktigt kallt över norra Europa.

Den norska tidningen E24 meddelar, att priserna har mer än tredubblats på en vecka. Och med tanke på kölden kan de bli ännu högre framöver. Problemen kan accentueras av att det även antas komma att blåsa väldigt litet, så vindkraften går inte att räkna med.

När den svenska reaktorn Ringhals 1 stängdes vid nyår fick vi ett bortfall på ungefär 1.000 megawatt i det svenska elsystemet.

Annons

Miljöpartiets klimat- och energipolitiske talesperson Lorentz Tovatt kände sig dock nöjd. Han twittrade på nyårsafton ut sin glädje över att ytterligare en kärnkraftsreaktor stängdes.

Christopher Jarnvall

 

Bild: Vattenfall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!